Îndulcitorul natural care e mai dăunător decât zahărul. Medicii trag un semnal de alarmă: Evitați-l! / video

Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf
Descriere foto: Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf

Medicii trag un semnal de alarmă asupra utilizării îndulcitorilor naturali pentru a înlocui zahărul. 

Siropul de agave este un îndulcitor natural obținut din seva plantei de agave, care este o plantă suculentă, asemănătoare cactușilor. Se extrage prin stoarcerea miezului din interiorul frunzelor plantei și este un îndulcitor popular în special în alimentația vegană și în dietele cu conținut redus de zahăr.

El este foarte apreciat pentru faptul că este un îndulcitor natural, ceea ce îl face o alternativă atractivă la zahărul rafinat. Unul dintre avantajele sale este că are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit, ceea ce înseamnă că nu cauzează fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

 

VEZI ȘI: Cele mai ieftine alimente sănătoase. Cum ții o dietă cu bani puțin. Cristian Mărgărit: „Mulți se plâng și spun că dietele sunt pentru milionari”

 

Cu toate acestea, este important să consumi siropul de agave cu moderație, deoarece, chiar dacă este un îndulcitor natural, este încă bogat în fructoză și poate contribui la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la probleme legate de greutate, dacă este consumat în exces. De asemenea, este întotdeauna recomandabil să consulți un specialist în nutriție sau un medic înainte de a face schimbări semnificative în dieta ta.

 

VEZI ȘI: Greșeala alimentară pe care mulți o fac fără să știe. Dr. Virgiliu Stroescu: De azi înainte așa să faceți! S-a înțeles? / video:

https://www.spectacola.ro/greseala-alimentara-pe-care-multi-o-fac-fara-sa-stie-dr-virgiliu-stroescu-de-azi-inainte-asa-sa-faceti-s-a-inteles-video_37740.html

 

 

Ce spun medicii 

Chiar dacă este un îndulcitor natural, medicii nu îl recomandă tocmai din cauza conținutului ridicat de fructoză. 

„Știați că există un îndulcitor natural considerat mai dăunător decât zahărul obișnuit? Acesta este renumitul sirop de agave. Spre deosebire de zahărul de masă, care conține în proporție de 50% glucoză și 50% fructoză, siropul de agave are un conținut surprinzător de ridicat de fructoză ajungând la peste 80%.

Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate? În timp ce glucoza este metabolizată în diverse țesuturi fiind o sursă primară de energie, fructoza este preponderent procesată în ficat, care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni precum rezistența la insulină, obezitatea, creșterea nivelului de trigliceride și apariția ficatului gras.

Deși siropul de agave are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul, ceea ce teoretic înseamnă că nu determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, acest avantaj este contrabalansat de efectele negative ale conținutului său ridicat de fructoză.

Rețineți! Cu cât un aliment conține mai multă fructoza, cu atât ar trebui evitat mai mult.”, a spus dr. Ancuța Leonte pe TikTok. 

 

 

@dr.ancutaleonte ???? Știați că există un îndulcitor natural considerat mai dăunător decât zahărul obișnuit? Acesta este renumitul sirop de agave. Spre deosebire de zahărul de masă, care conține în proporție de 50% glucoză și 50% fructoză, siropul de agave are un conținut surprinzător de ridicat de fructoză, ajungând la peste 80%. Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate? În timp ce glucoza este metabolizată în diverse țesuturi, fiind o sursă primară de energie, fructoza este preponderent procesată în ficat, care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni precum rezistența la insulină, obezitatea, creșterea nivelului de trigliceride și apariția ficatului gras. Deși siropul de agave are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul, ceea ce teoretic înseamnă că nu determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, acest avantaj este contrabalansat de efectele negative ale conținutului său ridicat de fructoză. Rețineți cu cât un aliment conține mai multă fructoză, cu atât ar trebui evitat mai mult. #zahar #glucide #glicemie #sirop #agave #fructoza #recomandare #diabetes #medicdiabetolog #sanatate #slabit #salabestesanatos #grasimeabdominala #rezistentalainsulina #prediabetes #medicina #medicnutritionist #rezistentalainsulina ♬ original sound - dr.ancutaleonte



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Elena Aurel | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel