In memoriam Ion Caramitru - Documentarul '1989. Jurnalul unei Revoluţii' prezentat în cadrul unui festival de film

Data publicării:
Ion Caramitru, sursa foto Facebook
Descriere foto: Ion Caramitru, sursa foto Facebook

Documentarul "1989. Jurnalul unei Revoluţii" va fi prezentat joi seară în cadrul primului festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor, EVA FilmMakers Fest, aflat în desfăşurare la Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, filmul, regizat de Carmen Lidia Vidu, va fi proiectat în memoria actorului Ion Caramitru, care a încetat din viaţă în urmă cu câteva zile.

"Vestea încetării din viaţă a actorului Ion Caramitru, venită chiar în timpul celei de-a doua zile a festivalului Eva FilmMakers Fest a întristat, cum este şi firesc, întreaga lume artistică, dar şi pe toţi cei care i-au cunoscut, apreciat şi îndrăgit munca. (...) Organizatorii Eva FilmMakers Fest vor coborî drapelul în bernă, iar înainte de difuzarea filmului vor ţine un moment de reculegere alături de spectatori. După vizionare, publicul va putea rămâne la o discuţie liberă cu regizoarea pe tema abordată în documentar" , se arată într-un comunicat de presă, postat joi pe pagina de Facebook a Teatrului "Andrei Mureşanu".

Filmul, realizat în decembrie 2020, va fi difuzat la Cinematograful Arta începând cu ora 19,00.

"1989. Jurnalul unei Revoluţii" este un film documentar pornit de la ideea că teatrul are, între altele, şi datoria morală de a ridica întrebări şi de a antrena la dialog. Pelicula este o combinaţie reuşită de elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping şi filmare aeriană, care îşi propune să fie un vehicul de comunicare, o invitaţie la dialog. Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale şi Florentina Ţilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceauşeştilor, Revoluţie, Terorişti realizate cu Germina Nagâţ, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea", se mai arată în comunicat.

În programul de joi al festivalului sunt incluse şi alte pelicule semnate de regizoarea Carmen Lidia Vidu, precum "Arad My Virtual Diary" (2015), "Constanţa. A Dancing City" (2016), "Romanian Diary. Muslim Diary" (2017) şi "O scurtă istorie Astra Film" (2013), orele de difuzare fiind publicate pe pagina de Facebook a evenimentului.

Eva FilmMakers Fest, organizat de Casa de Cultură "Konya Adam", Cinematograful Arta şi Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a adus în faţa publicului creaţiile a şapte regizoare din România şi Ungaria: Kocsis Agnes, Dana Bunescu, Szilagyi Zsofia, Andra Tarara, Felmeri Cecilia, Carmen Lidia Vidu şi Horvat Lili.

Festivalul a început pe 4 septembrie şi se va încheia vineri, cu un concert de muzică de film susţinut de Orchestra de Cameră Ciuc.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel