Impozit pentru câștigurile influencerilor. Ce spune Selly despre decizia ANAF: „Tot creatorul de conținut rămâne cu marea parte a banilor”

Data actualizării: | Data publicării:
Selly, foto Instagram
Descriere foto: Selly, foto Instagram

Selly a avut o primă reacție, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate.

Inspectorii ANAF fac verificări asupra veniturilor încasate de influenceri și vloggeri din YouTube, Instagram, Facebook și TikTok. Vizați sunt cei care nu declară acele venituri obținute din online la ANAF sau care nu spun suma exactă pe care au obținut-o. Este vorba despre persoane din industria muzicală, media, IT, gastronomie și călătorii, precum și vloggeri sau influenceri, potrivit DCBusiness.


Selly spune că el nu este rău-platnic

 

Selly, unul dintre cei mai bine plătiți influenceri din România, spune că el este la zi cu plata dărilor către Stat și că i se pare absolut normal să achiți taxe pentru banii încasați din online. 


”România are un sistem destul de ok din punct de vedere al taxelor și impozitelor. Eu plătesc impozit pe drepturile de proprietate intelectuală de 10 %, impozit pe venit 1%, tva 24%, impozit de salarii pentru angajații pe care îi am. Dar la finalul zilei tot creatorul de conținut rămâne cu marea parte a banilor, ceea ce e și normal”, a spus Selly la Antena 3.

 

Inspectorii antifraudă fiscală verifică veniturile obţinute din activitatea online


"ANAF se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store", se menţionează în comunicat.

Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au iniţiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfăşoară astfel de activităţi. Până în prezent, s-a constatat că 35 persoane au obţinut venituri de circa 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parţial sau integral.

Potrivit reprezentanţilor ANAF, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

"Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată până în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obţinută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conţinutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei. Trebuie menţionat că, în aceeaşi măsură, există şi persoane care şi-au declarat veniturile obţinute din aceste activităţi. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obţinut în perioada 2020-2021 venituri totale de circa 1,70 milioane lei şi a depus Declaraţia Unică, în care a declarat venitul net impozabil obţinut în 2020, şi a achitat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente", au precizat reprezentanţii ANAF.

Conform sursei citate, inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare şi a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili, notează Agerpres.

"ANAF recomandă tuturor celor care desfăşoară, sau intenţionează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.", se mai spune în comunicat. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel