Horia Patapievici, despre situația actuală a României: „Suntem un popor adânc nevrotic”

Sursă foto: Youtube/ Fain și simplu cu Morar, Horia Patapievici
Descriere foto: Sursă foto: Youtube/ Fain și simplu cu Morar, Horia Patapievici

Horia-Roman Patapievici, celebrul eseist și filosof român prezintă citate din Țuțea și Vianu. Ce spune unul dintre membrii intelectualității despre situația poporului român.

Horia-Roman Patapievici, unul dintre membrii ramurii intelectuale românești, a fost invitat în podcastul lui Morar, Fain și Simplu, acolo unde a abordat mai multe subiecte, printre care și perspectiva acestuia despre poporul român ca proaspăt ieșit de sub regimul comunist. De asemenea, eseistul a contemplat și la ieșirea pentru prima oară din țara natală, din România, în anii 1990.

Idealismul românesc din anii 1990

De asemenea, protagonistul și-a început discursul prin a îl cita pe Corneliu Baba, celebru pictor român. Patapievici atribuie citatul celebrului pictor momentelor de panică ivite în anii 1990, atunci când au avut loc mineriadele. Fiind cunoscut pentru cuvintele de laudă la adresa poporului român, eseistul nu trece cu vederea ce îl deranjează mai tare:

„Corneliu Baba spunea în iulie 1990, după șocul pe care l-au produs minerii, spunea că „Nu există popor care să-și urască mai mult elitele decât poporul meu”. Că e așa sau nu, pe vremea aceea tindeam să subscriu ideii acesteia sau să cred total în vorba lui Țuțea: „Am făcut 13 ani de pușcărie pentru un popor de idioți.”, a spus filosoful Horia-Roman Patapievici.

Driblam Occidentul

Filosoful afirmă că a ieșit pentru prima oară în lume în 1992, iar atunci s-a dus la Paris. Acesta a subliniat experiența ca fiind una revelatorie.

„Am ieșit pentru prima oară în afară în 1992, la Paris. Când te duci prima oară în Occident, care este cultura ta de referință, totul ți se pare extraordinar pentru că, ce lași în spate, sau cu ce compari, e teribil din toate punctele de vedere. Mai mult decât să văd felul în care noi am ieșit din comunism în termeni de mizerie, văd lucrul ăsta în termeni de catastrofă națională, de înfrângere morală severă a tot ce este românesc. Noi am fost călcați în picioare chiar și când credeam că îi driblăm pe tipii ăștia. Așa cum știam să reparăm orice sau să transformăm orice, cum e bicicleta în mitralieră, sau invers, îi driblam extraordinar, dar, de fapt, ne tăiam craca de sub picioare. Noi am ieșit foarte umiliți, să știți.”, a spus Patapievici.

Poporul român este unul nevrotic

Cu toate acestea, Patapievici îl citează și pe celebrul scriitor și medic, Ionel Vianu, care a ales să trăiască în Elveția încă din 1977, și care s-a implicat în mișcarea lui Paul Goma. Aceștia se împotriveau tentativei folosirii psihiatriei ca armă politică.

„Ionel Vianu spunea, psihiatrul, spunea că „Suntem un popor adânc nevrotic”, că am iești cu nevroze puternice din comunism care nu se văd la nivelul colectivității, dar noi am avut o sămânță de depresie care provenea din faptul că, de fapt, am fost înfrânți moral, și toți știam acest lucru, nu doar că am fost forțați să trăim în mizerie. Noi am fost înfrânți. E ca și cum am ieși dintr-un război care ne-a călcat în picioare, chiar dacă nu am înțeles acest lucru. Și, vă jur, nu am înțeles acest lucru atunci. Eu atunci aveam toate speranțele intacte. Eu credeam că vom fi geniali, la fel de geniali cum am fost în secolul 19, cu modernizarea...n-am ars etapele, eram grozavi.”, a mai spus invitatul.

Vezi și: Legătura neștiută dintre Radu Pietreanu și Adrian Păunescu: „Mi-a modificat viața”

Vezi și: Mugur Mihăescu, confesiuni dureroase despre mama sa: „Mai târziu pierzi niște lucruri pe care nu ai știut să le prețuiești”

 

 

 

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Dată: 16 iun 2023, 12:48 | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience