Horațiu Mălăele a împlinit 71 de ani

Data publicării:
Horatiu Malaele. Foto Tiff
Descriere foto: Horatiu Malaele. Foto Tiff

Horaţiu Mălăele, actor, regizor de teatru şi film, grafician, caricaturist şi scriitor, este un artist complet ce încântă atât publicul iubitor de teatru, prin rolurile jucate şi spectacolele regizate de el, cât şi publicul iubitor de artă plastică, prin lucrările sale de caricatură şi grafică.

S-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu, unde a urmat cursurile Liceului Tudor Vladimirescu şi a avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraş pe când era în clasa a 12-a, potrivit www.cinemagia.ro şi www.tnb.ro.

 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1975), la clasa profesorului Octavian Cotescu, deşi intenţionase să urmeze Institutul de Arte Plastice.

Şi-a început activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), teatrul Metropolis.

 

Printre rolurile din piesele de teatru pe care le-a interpretat se numără cele din: ''Tinereţe fără bătrâneţe'' (1975); ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1976); ''Timon din Atena'' de William Shakespeare; ''Familia Tot'' de Istvan Orkeny (1978); ''Karamazovii'' după Dostoievski, (1981); ''Scapino'' de Moliere (1985); ''Mincinosul'' de Carlo Goldoni (1991, regia Vlad Mugur, Teatrul Odeon, Premiul UNITER 1992); ''Teatru descompus'' de Matei Vişniec (regia Cătălina Buzoianu, Theatrum Mundi, 1993), cu care Horaţiu Mălăele a câştigat în 1994 Premiul UNITER pentru ''Cel mai bun actor în rol principal''; ''Escrocii în aer liber'' de Ion Băieşu (1994); ''Un deţinut la Auschwitz'' de Alain Bosquet (regia Domniţa Munteanu); ''Unde-i revolverul?'' de Georgey Gabor; ''Unchiul Vanea'' de A.P. Cehov (2001, regia Yuri Kordonski) ş.a.

A fost distribuit, de asemenea, în spectacolul ''Primul om'' /''Le premier homme''/ după romanul lui Albert Camus (regia Cătălina Buzoianu), care a fost jucat în avanpremieră, în 2004, în Franţa. În 2009 este distribuit în spectacolul cu piesa "Tartuffe" de Moliere, în regia lui Andrei Belgrader, la TNB, iar în 2010, tot la TNB, în spectacolul ''Dineu cu proşti'', o comedie a autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru.

 


A semnat regia spectacolelor: ''Puricele'' de Georges Feydeau (1993); ''Cafeneaua'' (1997); ''Podu'' după ''Podul sinucigaşilor'' de Paul Ioachim (1999), făcând parte, totodată, din distribuţia spectacolului şi semnând şi scenografia; ''Bani din cer" de Ray Cooney (Teatrul de Comedie, 2001); ''Ţara lui Abuliu'' de Dumitru Solomon (2002, Teatrul de Comedie), care a obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul dramaturgiei româneşti de la Timişoara, precum şi Premiul pentru cel mai bun spectacol din dramaturgia românească acordat în 2003 la festivitatea de decernare a Premiilor naţionale în domeniul teatrului, organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor; ''Poiana boilor'', după A.P. Cehov (Teatrul de Comedie, 2003); ''Măscăriciul'' după A.P. Cehov (Teatrul Bulandra, 2004); ''Revizorul'' de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, 2006); "Leonce şi Lena" (Teatrul de Comedie, 2009); ''Lautrec la bordel'' (Teatrul Metropolis, 2011).

 

Piesa "Lecţia" de Eugene Ionesco a fost prima regizată de Horaţiu Mălăele la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2009. În această piesă Horaţiu Mălăele este şi interpret, semnând, totodată, şi decorul spectacolului. A mai regizat, în continuare, la TNB, spectacole precum "S-a sfârşit cum a început", de Sean O'Casey (2010) şi "Scrisoarea", după "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, o montare care a făcut parte din integrala dedicată marelui dramaturg pe care TNB a susţinut-o în cadrul Anului Caragiale 2012.

Spectacolele în care poate fi văzut, în prezent, pe scena TNB sunt "Scrisoarea", "Dineu cu proşti", "Lecţia" şi 'O scrisoare pierdută"(2022) în regia sa, conform site-ului www.tnb.ro.

 

Horaţiu Mălăele a jucat şi în zeci de filme, dintre care amintim: ''Muntele ascuns'' (regia Andrei Cătălin Băleanu, 1974); ''Gloria nu cântă'' (regia Alexandru Bocăneţ, 1976); ''Pentru patrie'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1977); ''Septembrie'' (regia Timotei Ursu, 1977); ''Ciocolată cu alune'' (regia Gheorghe Naghi, 1978); ''Ora zero'' (regia Nicolae Corjos, 1979); ''Dragostea mea călătoare'' (regia Cornel Todea, 1980); ''Am o idee'' (regia Alecu Croitoru, 1981); ''Secretul lui Bachus'' (regia Geo Saizescu, 1983); ''Primăvara bobocilor'' (regia Mircea Moldovan, 1985), ''Secretul lui Nemesis'' (regia Geo Saizescu, 1986); ''Secretul armei ... secrete'' (regia Alexandru Tatos, 1988); ''Divorţ din dragoste'' (regia Andrei Blaier, 1991); ''Această lehamite'' (regia Mircea Daneliuc, 1993) ş.a. conform volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

 

De asemenea, a jucat în filmele: ''Amen'' (regia Costa Gavras, 2001), ''Noro'' (regia Radu Gabrea, 2002), ''Ambasadori, căutăm patrie'' (regia Mircea Daneliuc, 2003), ''Maria'' (regia Călin Netzer, 2003), ''Damen Tango'' (regia Dinu Tănase, 2004), ''Magnatul'' (regia Şerban Marinescu, 2004), ''Ticăloşii'' (regia Şerban Marinescu, 2007), "Logodnicii din America" (regia Nicolae Mărgineanu, 2007), "Poker" (regia Sergiu Nicolaescu, 2010), "Ultimul corupt din România" (regia Sergiu Nicolaescu, 2012), "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcărete, 2012).

Ca regizor de film a debutat cu lungmetrajul ''Nunta mută'' (2007, scenariu semnat de Adrian Lustig şi Horaţiu Mălăele). Un alt film regizat de Horaţiu Mălăele este "Funeralii fericite" (2013). ''Luca'', în regia lui Horaţiu Mălăele, se numără printre proiectele care au câştigat finanţare la sesiunea a II-a, pe 2016, a Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

Artistul a interpretat, totodată, zeci de roluri în teatrul pentru micul ecran. La Teatrul Naţional de Televiziune a fost distribuit, între altele, în drama ''Patima roşie'' de Mihail Sorbu, în regia lui Geo Saizescu (2002), precum şi în serialul în 12 episoade ''Adio, Europa!'', o ecranizare a romanului omonim de Ion D. Sârbu, realizată de Tudor Mărăscu. (2003). Tot la Televiziunea Română, a fost, în 2004, gazda emisiunii de divertisment ''Mălăele de 5 ***** (stele)'' .

 

Horaţiu Mălăele a realizat alături de Ion Caramitru, la TNB, o serie de spectacole intitulate "Caramitru-Mălăele, câte'n lună şi în stele" (din 2011). Un alt spectacol realizat de Horaţiu Mălăele care s-a bucurat de-a lungul anilor de un mare succes din partea publicului se intitulează ''Sunt un orb''.

 

Ca şi caricaturist şi grafician, a avut zeci de expoziţii naţionale şi internaţionale şi a publicat mii de caricaturi. În afara ţării a expus la Munchen, Paris, Veneţia, San Francisco, Montevideo, Buenos Aires etc.
În 2002 lucrări ale sale au fost expuse în cadrul Primului Salon de Grafică Satirică Românească, la Galeria Apollo. În 2015, 40 de lucrări de grafică şi caricatură au fost expuse, sub genericul "Graficaturi", la Sala Studio a TNB, cu ocazia celei de-a XXV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. De asemenea, în 2016 a fost vernisată, la Casa de Licitaţii Goldart din Bucureşti, expoziţia "Retrospectivă Horaţiu Mălăele", care a cuprins peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură şi grafică umoristică. În 2010 a avut loc inaugurarea Galeriei-atelier ''Horaţiu'', în Centrul Vechi din Bucureşti.

Horaţiu Mălăele este şi autorul volumelor "O poveste cu Horaţiu" şi "Rătăciri" (Editura All, 2012). În 2002 fusese lansată cartea ''Horaţiu despre Mălăele'' (Editura Arena), cuprinzând texte, fotografii, reproduceri de grafică care reflectă viaţa şi activitatea teatrală sau plastică a artistului. De asemenea, în 2014 a fost lansată antologia de poezii comice "Salonul ludicilor", volum care cuprinde textele a peste 20 de autori şi ilustraţii realizate de Horaţiu Mălăele, iar în 2011 a apărut în colecţia "Mari actori români" un CD dedicat lui Horaţiu Mălălele.

De-a lungul bogatei sale cariere artistice a obţinut numeroase premii, printre care: Premiul pentru interpretare (Iaşi - 1975) pentru ''Tinereţe fără bătrâneţe'', Premiul pentru cea mai bună interpretare (Galaţi - 1976) pentru ''Slugă la doi stăpâni'', Premiul pentru interpretare (Festivalul "I.L. Caragiale", Bucureşti - 1993), Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare (1993) pentru ''Puricele'', Premiul pentru regie la Festivalul comediei româneşti (1994) şi Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan (Braşov, 1996), Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie pentru spectacolul "Bani din cer" (Galaţi, 2001), Premiul UCIN pentru interpretare masculină rol principal i-a fost acordat lui Horaţiu Mălăele pentru rolul din filmul ''Damen Tango'' (2004).

 

 

În 2005, ''Poiana Boilor'' a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional al Studiourilor de Teatru de la Piteşti, ediţia a IX-a, iar în 2007 spectacolul "Revizorul" a obţinut la Festivalul Internaţional de Teatru "JoakimInterFest" din Kragujevac, Serbia, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie - Horaţiu Mălăele şi Premiul pentru cel mai bun actor - George Mihăiţă. În 2009, la decernarea premiilor UCIN, filmul "Nunta mută" a primit Premiul Opera Prima, acordat regizorului Horaţiu Mălăele, Premiul pentru imagine (acordat lui Vivi Drăgan Vasile) şi Premiul pentru coloana sonoră (acordat inginerului Tiberiu Borcoman şi compozitorului Alexandru Andrieş). Acelaşi film a mai câştigat în 2009 Premiul Gopo pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Ioana Ioniţă şi Dana Roşeanu). La Festivalul Comediei Româneşti "festCO 2010", ediţia a VIII-a, Horaţiu Mălăele a primit premiul pentru "Cel mai bun actor în rol principal" pentru rolul "Profesorul" din spectacolul "Lecţia" de Eugene Ionescu, şi, pentru acelaşi spectacol, premiul pentru "Cea mai bună regie".

 

Artisul a mai primit, în 2007, titlul de "Cetăţean de Onoare" al municipiului Târgu-Jiu, conferit "pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea continuă a teatrului şi filmului românesc şi pentru prestigiul adus municipiului Târgu-Jiu prin întreaga sa carieră", iar în 2017 Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel