George Arion, atuul unui scriitor de impact. Pariul care i-a adus succesul: „Mă întrebam cine va cumpăra cartea asta” / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
George Arion, la Întânlire cu Arta
EXCLUSIV
Descriere foto: George Arion, la Întânlire cu Arta

George Arion este unul dintre cei mai de succes scriitori din România. Autorul a realizat mai multe romane polițiste, avându-l ca personaj principal pe Andrei Mladin.

Anul acesta s-au împlinit 40 de ani de la lansarea romanului bestseller „Atac în bibliotecă”, semnat de celebratul autor român George Arion. 

Aventurile ziaristului Andrei Mladin, personajul principal din roman, urmează să fie ecranizate pentru a treia oară.
Roman publicat pentru prima oară în 1983 și ecranizat în două rânduri, Atac în bibliotecă este primul volum al seriei cu simpaticul personaj Andrei Mladin, ziaristul tobă de carte care devine detectiv fără voie. Înarmat cu umor și cultură, Andrei Mladin se străduiește să facă lumea din jurul lui puțin mai bună prin faptele și investigațiile sale. 

Cum a început totul- un pariu

Invitatul ne-a prezentat începuturile romanului său și cum a realizat primele pagini în urma unui pariu cu un coleg de breaslă. Autorul nu a crezut că această carte va avea un real succes, mai ales când se uita prin librăriile unde era așezată creația sa și se întreba cine ar putea știi despre potențialul romanului său polițist.

„Am ajuns la romanul polițist destul de târziu, la 37 de ani. Până atunci am publicat cărți de versuri, cărți de critică literară, cărți de interviuri- pentru că am avut o activitate destul de bogată la Flacăra. La revista Flacăra am luat foarte multe interviuri unor mari personalități din diverse domenii. M-am apropiat de romanul polițist...de fiecare dată spun altceva, dar de cele mai multe ori spun adevărul. În sensul că totul s-a petrecut în urma unui pariu cu un coleg bun de-al meu de la Flacăra. Cine poate să scrie dintre noi doi într-o lună un roman polițist. Ei bine, am pierdut pariul și eu și el, dar cele câteva zeci de pagini pe care reușisem să le scriu, au constituit peste un an sau doi la acea vreme, povestea. Ea a continuat și a apărut acest roman care s-a bucurat din prima clipă de succes la public. Când a apărut cartea am colindat prin librăriile bucureștene si am văzut maldărele din biblioteci și m-am îngrozit. Mă întrebam cine va cumpăra cartea asta, mai ales că și coperțile erau destul de neatrăgătoare. Ei bine, într-o lună de zile, cartea dispăruse din librării. Nu poate să-mi explice nimeni cum s-a informat lumea de a cumpărat așa, nefiind internet la acea vreme.”, ne-a spus, în exclusivitate, scriitorul George Arion.

 

Care este adevărata satisfacție

De asemenea, autorul a mai punctat faptul că este necesară, din perspectiva sa, deținerea unor informații ce relevă o cultură generală amplă pentru un autor de succes, fie el și de romane polițiste. Astfel, succesul său constă în aprecierea romanului atât de publicul larg, dar și de criticii literari.

„Atuul meu, care zic eu că ar trebui să fie atuul tuturor scriitorilor, a fost acela că am citit foarte multe. Și nu doar literatură polițistă, dar am citit din toate genurile: poezie, proză, critică literară. Trebuie să ai în spate o încărcătură culturală pe care unii ar crede că nu este necesară unui autor de romane polițiste. V-aș da exemplu un autor de peste Ocean. Acesta avea o cultură extraordinară. Totuși, a reușit în cele opt romane pe care le-a scris să imprime literaturii polițiste o altă traiectorie astfel încât cărțile sale să fie apreciate și de critica literară și de publicul cititor. Unii autori de romane polițiste își aleg un erou pe care îl păstrează ca într-o capsulă a timpului, la o aceeași vârstă, și dezleagă enigme pe bandă rulantă. Acest detectiv al meu, fără voie, cum i-am spus, Andrei Mladin, este urmărit într-o creștere, o înaintare în vârstă, astfel încât experiența lui e deosebită de la prima apariție și până la ultima. Este un om care, la fiecare vârstă, acumulând o experiență deosebită, reușește să fie original, să nu plictisească. Nu avem aceleași clișee care însoțesc, câteodată, pe unii anchetatori din alte cărți polițiste. ”, a mai punctat George Arion, pentru Spectacola.

Despre George Arion

George Arion este cel mai celebrat și iubit autor român contemporan de romane polițiste. Pentru primul său roman polițist, „Atac în bibliotecă”, a fost numit drept „un Raymond Chandler român”.


George Arion este considerat cel mai bun autor de mystery & thriller din România. Este și poet, eseist, libretist, jurnalist, traducător, dramaturg și scenarist. A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. 


A semnat scenariul a două filme polițiste (Enigmele se explică în zori, 1989; Atac în bibliotecă, 1992) și al serialului TV Detectiv fără voie (2001). Este autorul al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste. A recenzat, în diverse ziare, peste 1.000 de romane de suspans.

 

De-a lungul carierei, a participat ca invitat la festivaluri și saloane literare organizate în Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Canada. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România și a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru romanul Maestrul fricii din 2017. Este cetățean de Onoare al orașului Tecuci și în 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel