Ucigașul lui George Floyd și-a primit sentința. Câți ani va sta la închisoare fostul poliţist Derek Chauvin

Data publicării:
Foto Unsplash, autor munshots
Descriere foto: Foto Unsplash, autor munshots

Fostul poliţist Derek Chauvin a primit astăzi sentința. 

Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin a fost condamnat vineri la 22,5 ani de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd în oraşul american Minneapolis, notează Agerpres. 

Moartea violentă a lui Floyd, la 25 mai 2020, în timpul unei operaţiuni a poliţiei din Minneapolis, a declanşat manifestaţii împotriva rasismului şi violenţei poliţiei în Statele Unite.

Derek Chauvin a prezentat vineri "condoleanţe" familiei victimei sale.

''Din cauza unor probleme juridice nerezolvate, nu sunt în măsură să fac o declaraţie oficială în acest moment, dar, pe scurt, aş dori să transmit condoleanţe familiei Floyd", a declarat fostul poliţist în vârstă de 45 de ani la audierea pentru pronunţarea sentinţei.

''Vor exista noi informaţii în viitor, care sper că vor fi interesante şi vă vor aduce linişte sufletească'', a adăugat el, în primul său discurs public de la moartea bărbatului de culoare care avea 40 de ani


Potrivit BBC, judecătorul Peter Cahill a dictat sentința fostului polițist pentru uciderea americanului de culoare în jurul orei 23:00 a României. Înainte să precizeze perioada pentru care va trebui să fie închis Chauvin, judecătorul a motivat cum a ajuns la durata de 270 de luni, mai precis peste 22 de ani de închisoare.

„Comentariile mele vor fi de fapt foarte scurte, fiindcă am motivat decizia în mare parte în scris”, a transmis judecătorul Cahill, indicând către documentul de 22 de pagini pe care l-a întocmit. Acesta a adăugat că, pentru el, analiza scrisă primează, nefiind de această dată cazul de „emoție sau simpatie”, ci de o „analiză juridică”, notează DC News.

 

Derek Chauvin ceruse pedeapsa minimă 


La înfățișarea din 3 iunie, poliţistul alb Derek Chauvin, condamnat pentru uciderea afro-americanului George Floyd, şi procurorii responsabili de caz au cerut miercuri în instanţă pedepse diametral opuse, relatează AFP.

În documentele trimise înainte de audierea din 25 iunie, în cursul căreia a fost stabilită sentinţa, fostul poliţist de 45 de ani a sugerat o pedeapsă cu închisoarea redusă la durata deja executată, pledând pentru a fi comis "o greşeală cu bună-credinţă".

"Alternativ, Derek Chauvin solicită respectuos ca instanţa să îi acorde circumstanţe atenuante" şi să păstreze o pedeapsă la nivelul inferior al baremului în vigoare în statul Minnesota (aproximativ 12 ani de detenţie), a scris avocatul său Eric Nelson.

Fost poliţist, el riscă "să devină o ţintă în închisoare", a pledat avocatul, care a mai invocat lipsa unui cazier în cazul clientului său şi "respectul pentru procedura judiciară în pofida oprobriului".

În ce priveşte crima în sine, el a subliniat că Derek Chauvin "nu era conştient că ar comite aşa ceva: în mintea lui, îşi îndeplinea misiunea şi îi ajuta pe alţi poliţişti să-l aresteze pe George Floyd" pe gâtul căruia şi-a apăsat genunchiul timp de aproape zece minute, la 25 mai 2020, indiferent la gemetele acestuia şi inerţia sa.

"Crima lui Derek Chauvin este mai degrabă o eroare făcută cu bună-credinţă pe baza experienţei sale ca poliţist şi a pregătirii sale, şi nu un act ilegal intenţionat", a adăugat Eric Nelson.

La scurt timp, procuratura şi-a transmis propriile argumente, cerând 30 de ani de închisoare pentru ceea ce a numit, în opoziţie cu apărarea, un "abuz odios" şi un comportament "deosebit de crud".

În rechizitoriul lor, procurorii au reamintit că judecătorul Peter Cahill a reţinut luna trecută patru circumstanţe agravante împotriva poliţistului, deschizând calea impunerii unei pedepse grele în acest caz răsunător, notează Agerpres.

Moartea lui George Floyd, filmată şi difuzată pe internet, a stârnit manifestaţii masive în întreaga lume împotriva rasismului şi violenţei poliţiei.

După mai multe săptămâni ale unui proces urmărit îndeaproape, la 20 aprilie poliţistul a fost găsit vinovat de omucidere şi încarcerat imediat. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel