Florin Zamfirescu îi dă replica lui Tudor Chirilă, după acuzațiile aduse facultății de teatru: Nu se poate discuta despre generalizări sau exagerări

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ TVR, Kanal D
Descriere foto: Captură video Youtube/ TVR, Kanal D

Florin Zamfirescu îi răspunde lui Tudor Chirilă, după declarațiile făcute de acesta în legătură cu scandalul de la Premiile Gopo.

Florin Zamfirescu îi dă replica lui Tudor Chirilă, după ce acesta s-a implicat în scandalul de la Premiile Gopo, unde a adus în discuție faptul că hărțuirea sexuală există și în facultățile de teatru. Marele actor a fost atât profesorul artistului, cât și rectorul UNATC. Acesta a povestit câteva întâmplări de pe vremea când Tudor Chirilă îi era student și nu era deloc împotriva lecțiilor de nuditate.

„Imediat după 1990, le-am propus studenților exerciții de nuditate. Am fost printre cei dintâi profesori de la Academie care am făcut asta. Le-am explicat că lucrurile se schimbaseră și că scenele de sex și în teatru, dar mai ales în film, vor fi în număr din ce în ce mai mare, fiindcă se schimbaseră și vremurile politice, și mentalitățile. Nu a fost nimic obligatoriu. Dar niciun student, în frunte cu Tudor Chirilă, nu a spus pas propunerii noastre. Era în grupă și o studentă cu o constituție mai aparte, plinuță. Am crezut că ea va spune nu, dar m-am înșelat.

Toată lumea a fost de acord să încercăm așa ceva! Profesorii, adică eu, Doru Ana și încă cineva care azi nu mai e nici măcar în țară, nu am privit așa numitele roluri alese de fiecare dintre ei. Au observat mai târziu că noi stăm cu spatele la așa numita scenă și când și-au exprimat nedumerirea, le-am explicat că nu facem asta pentru a-i vedea pe ei goi pe scenă, ci ca ei să se acomodeze și cu această postură care poate apărea în viața profesională. Am să adaug aici și amănuntul conform căruia Tudor Chirilă mi s-a părut că se simte foarte bine în pielea personajului și că a prelungit momentul. A ales, țin bine minte și azi, secvența dușului și purta un dialog imaginar cu mama sa. Numai că am simțit că ține prea mult și i-am cerut să-l încheie mai repede.”, a declarat actorul Florin Zamfirescu, potrivit impact.

Ce-și amintește Florin Zamfirescu despre cum era studentul Tudor Chirilă

Florin Zamfirescu nu-și amintește ca Tudor Chirilă să fi fost un elev model, ba chiar acesta a avut, de-a lungul timpului, foarte multe lucruri de reproșat.

„Tudor Chirilă avea mereu câte un cui. Mi s-a părut uneori un spirit revanșard. Și am să vă dau câteva exemple. La una dintre ore purtam o discuție despre viață și moarte. La un moment el a oprit totul dur, replicându-mi că nu înțelege de ce un om tânăr, la puțin peste 20 de ani, care are toată viața înainte, trebuie să vorbească despre moarte. La două, trei săptămâni după acest conflict de idei Tudor Chirilă a fost victima unui accident în urma căruia s-a ales cu un pneumotorax. A tras ceva după povestea asta, inclusiv faptul că nu și-a putut da licența la timp, amânând-o la cererea mea pentru toamnă. Nu m-am putut abține atunci și i-am reamintit despre discuția noastră pe tema despre viață și moarte.

Zece ani mai târziu, el mi-a reproșat faptul că nu i-am permis să-și dea licența la timp. O făcusem doar fiindcă boala îi întârziase foarte mult repetițiile. Chiar am crezut atunci că glumește și i-am spus ceva de genul . Apoi, cu un alt prilej, le-am cerut să se autoevalueze la modul cel mai serios cu putință pentru tot ce făcuseră în acel an de studio la actorie. Tudor a fost cel mai sever dintre toți și mi-a spus sincer că nota șapte ar fi cea care i se potrivește. Am fost de acord cu el și i-am pus exact aceeași notă. Dar lui Tudor Chirilă chestia asta nu i-a convenit și mi-a reproșat nota acordată. Care era, repet, identică cu cea propusă chiar de el! Și maică-sii îi spusesem ce notă aveam să-i acord!”, a adăugat Florin Zamfirescu.

Florin Zamfirescu nu este de acord cu hărțuirea sexuală de la UNATC

De asemenea, actorul spune că nu a auzit să fie vorba despre hărțuirea sexuală în cadrul facultății de teatru sau în lumea cinematografiei, fără acordul părților implicate.

„Vă spune acest lucru un fost profesor care s-a căsătorit cu o fostă studentă la Teatru. E vorba despre Cătălina Mustață. Dar adaug că nu a fost studenta mea și că am așteptat să termine mai întâi facultatea. Dacă ar fi fost studenta mea, nu aș fi făcut asta, fiindcă între profesori și studenți apare un fel de relație de tip patern. Pe de altă parte, mai pot există și alte situații. Regretatul Adrian Pintea, spre exemplu! Se mai îndrăgostea de câte o studentă, cei de generația mea își mai amintesc asta, și apoi îi acorda respectivei o mare parte din timpul său de profesor. Dar nu se poate discuta despre generalizări sau exagerări, în niciun caz! ”, a încheiat Florin Zamfirescu.

Declarația făcută de Tudor Chirilă

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu “pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasa în virtutea unor exerciții de “actorie” care chipurile au rolul de a dezinhibă. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reușit să schimbe școală) Da’ probabil că ne-ar pune pe toți la punct una care așteaptă un Ferrari de la vânătorul vieții ei, mașină pentru care el va fi scutit de rușinoasele drumuri la Mega”, a scris Tudor Chirilă, pe rețelele de socializare. 

Citește și: Mircea Diaconu, reacție în scandalul de la Premiile Gopo: Să faci din asta o problemă, nu este cazulGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel