Mircea Diaconu, reacție în scandalul de la Premiile Gopo: Să faci din asta o problemă, nu este cazul

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ Premiile Gopo
Descriere foto: Captură video Youtube/ Premiile Gopo

Mircea Diaconu intervine și el, după declarațiile făcute de Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo, unde o contrazice pe colega sa de scenă.

Mircea Diaconu este unul dintre colegii de scennă ai Vioricăi Vodă, care a jucat alături de ea în filmul Filantropica, regizat de Nae Caranfil. Actorul nu o susține pe femeie, ba chiar, spre final, ajunge să rezume această întâmplare într-o frustrare mai veche de-a artistei.

”La Gala Gopo s-au dat premii, lucruri incomparabil mai interesante decât subiectul despre care mă întrebați. Nu am știu nimic, atunci am aflat, de aia m-am și mirat, toată lumea m-a surprins cum mă miram. Au trecut totuși 20 de ani de atunci…

Hai să vă explic cum văd eu lucrurile. Vorbim de hărțuire din clipa în care la Hollywwod a fost un succes mondial. Totul a plecat de acolo. Eu știam că asta se numește bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. S-au scris cărți despre primadone care făceau carieră în felul acesta”, a declarat, pentru FANATIK.

"Erau bârfe de cabină"

Actorul nu neagă faptul că, de-a lungul timpului, a fost martorul unor relații intime între actori și regizori, directori, pentru anumite avantaje.

”Eu, intrând în profesie acum vreo 50 și ceva de ani, am perceput acest lucru ca fiind ceva de cabină. De exemplu, se povestea de doamna Bulandra… Erau bârfe de cabină. Se zicea `Uite, ăla a fost amantul doamnei Bulandra`. Sunt lucruri de genul ăsta.

La americani, când s-a început cu povestea cu #Metoo ăla, a devenit hărțuire. Altfel este o formă de amantlâc, inclusă profesiei. Acum, nu știu foarte exact, pentru că sunt cazuri și cazuri… În tot ce am văzut de-a lungul a zeci de ani au fost cariere care s-au bazat pe genul ăsta, dar au fost și de-o parte și de cealaltă. Ori hărțuirea, așa cum vine ea ca produs Hollywood, este făcută de regizor, de producători, de directori, cei care contează nu de actori. Actorii nu contează”, a mai explicat Mircea Diaconu.

"Să faci din asta o problemă, nu este cazul"

Mai mult, acesta nu consideră că discursul Vioricăi Vodă de pe scena Premiilor Gopo ar fi trebuit să aibă loc, pentru că pune într-o lumină proastă cinematografia românească.

”Au fost băieți care au devenit celebri, care au făcut cariere mari și are au început pe lângă o doamnă, din profesie, ceva mai în vârstă și mai dispusă, înțelegeți ce vreau să spun. În toate sensurile funcționează asta. Dar să faci din asta o problemă, zic eu, nu este cazul.

Lumea teatrală și cinematografică s-a descurcat foarte bine, zic eu, până să înceapă nebunia asta din America. Care a plecat ca o modă. Și, credeți-mă, am văzut-o și eu. Eram la Parlamentul European și acolo a venit ca un val, pur și simplu. Erau niște doamne care ziceau că au fost hărțuite, pe funcții, pentru parlament, pentru comisii. Dă-o naibii de treabă, nici chiar așa!”, spune Mircea Diaconu.

"Nu e românească povestea asta și nu e cazul să fie"

Mircea Diaconu continuă cu explicațiile și spune că dacă o relație de acest gen are loc pe un platou de filmare, aceasta este una asumată, și nu cum a relatat-o Viorica Vodă.

”Să mă ierte Dumnezeu, dar, credeți-mă, la câte filme am făcut, la o mare parte dintre ele, partenera mea de film era amanta regizorului. Care e problema? Pe de altă parte, când doi oameni au o relație amoroasă, lasă-i naibii, pardon de expresie, în pace!

Să luăm o carieră a unei doamne sau a unui domn și hai să ne dăm seama câte roluri s-au făcut pe baza genului ăsta de hărțuire… Păi dacă este hărțuire, trebuie să fie și roluri multe. (…) Nu e românească povestea asta și nu e cazul să fie…”, mai spune actorul.

De unde spune Mircea Diaconu că a pornit povestea cu Viorica Vodă

”Toată povestea asta cu Viorica Vodă de acum două seri a început în culise. Repet, noi nu ne-am văzut de 20 de ani. Ea era foarte enervată că, mă rog, are o vârstă și ea, și nu a fost angajată niciodată, a lucrat doar pe contracte întâmplătoare sau mai mici, ăsta a fost singurul ei rol mare, restul au fost mai mici, și nu are pensie.

Zicea că nu îi consideră nimeni anii de muncă, că nu poate intra în sistemul de pensii și că are copii, și că ce se face… Nu o mai angajează nimeni, asta era enervarea ei. Aici îi dau dreptate. Termină prea mulți tineri facultăți de artă, sunt prea mulți…

Sunt atâtea școli de artă, de actorie, e o aberație. Evident că nu găsesc loc de muncă, unde să îi bagi pe toți? Contracte da, face unul astăzi, altul peste doi ani, dar asta nu înseamnă muncă, sau serviciu, sau pensie. Iar asta este o problemă nerezolvată. Aici avea perfectă dreptate, și nu e singura care pățește așa ceva…”, spune Mircea Diaconu, potrivit sursei citate.

Declarația făcută de Viorica Vodă 

"Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost. Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când își va croi o carieră și va fi la început, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună niște lucruri. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.", a declarat actrița Viorica Vodă.

Citește și: Viorica Vodă, noi dezvăluiri ȘOCANTE. Cum a fost hărțuită actrița: „Mi-a smuls sutienul de pe mine”Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel