Filmul românesc „Câmp de maci” a obținut 3 premii internaționale în Serbia și Spania

Data publicării:
Camp de maci
Descriere foto: Camp de maci

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents. 

Festivalul Internațional de Film din Belgrad este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa Centrală și de Est și un pilon important al vieții culturale din capitala Serbiei. Juriul festivalului a menționat că premiul a fost acordat pentru o „expresivitate regizorală precisă și subtilă, care reflectă un proces complex de lucru cu actorii. De asemenea, aceștia au adăugat că filmul „oferă o perspectivă profundă asupra conflictului intern al protagonistului, a cărui poveste personală se ridică la nivelul unei teme sociale importante și universal valabile". Cea de-a 49-a ediție a evenimentului a avut loc fizic în perioada 7-16 mai. Pe lângă cele două premii din Serbia, CÂMP DE MACI a câștigat și premiul din secțiunea Talents, la Festivalul D’A Film Barcelona (29 aprilie - 9 mai). Juriul evenimentului și-a motivat alegerea menționând că “filmul dezvăluie o experiență imersivă într-o realitate claustrofobă, prin intermediul unei narațiuni clare, a unor interpretări impresionante ale actorilor și a unei virtuozități regizorale”.

Drama „Câmp de maci”, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, a fost prezentată în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment filmul are în palmares cinci premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino). De asemenea, filmul este prezent în peste 15 selecții oficiale la festivaluri de film din Europa și Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără: BFI Flare London, Glasgow Film Festival, Miami Film Festival și San Francisco International Film Festival.

„Aceste premii mă onorează și vreau să mulțumesc întregii echipe cu care am lucrat la acest proiect minunat. Este foarte important pentru noi că filmul a fost prezentat în cinematografe și la festivaluri, pentru că spune povestea unui tânăr jandarm homosexual din România de astăzi. Este o poveste pe care nu o vedem atât de des în cinematografia românească și mă bucur enorm că aceste premii au venit chiar în preajma Zilei Internaționale împotriva Homofobiei. Abia aștept și întâlnirea cu publicul din România”, a menționat regizorul Eugen Jebeleanu.

Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.

Din distribuție mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia și costumele de Velica Panduru.

 


Despre Eugen Jebeleanu:

Eugen Jebeleanu și-a început cariera ca regizor de teatru și de mai bine de 10 ani și-a concentrat eforturile artistice pe proiecte politice și sociale. În 2010 a fondat alături de dramaturgul Yann Verburgh o companie de teatru numită Compania 28, iar din 2016, a colaborat cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, unde a realizat trei spectacole. În 2017, a regizat „Căpcăuni”, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit premiul „Lucian Pintilie” pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. Ultimul său spectacol, „I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky”, de John Adams, este o colaborare cu Opera din Lyon și reprezintă primul său proiect de operă contemporană. Spectacolele sale au fost invitate în numeroase festivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania, Moldova.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel