Fibromialgia, boala care poate duce la anxietate și depresie. Fizioterapeut: Cele mai afectate sunt femeile, cam 80%

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Fibromialgia este un sindrom de durere cronică și poate duce la anxietate și depresie. Care sunt simptomele și de ce se depistează târziu.

Fibromialgia este un sindrom de durere cronică manifestată la nivelul sistemului musculo-scheletal, însă non-specific, dar și fără cunoașterea exactă a cauzelor care duc la această această afecțiune.

”Avem o durere care poate să migreze în diferite zone ale corpului, urmată de oboseală cronică, nu ne odihnim cum trebuie, anxietate și depresie, iar cele mai afectate sunt femeile, cam în proporție de 80%”, a declarat Cristi Stănescu, fizioterapeut, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Fibromialgia, cauze și factori de risc

Cauzele acestui sindrom sunt încă necunoscute, însă potrivit celor mai recente cercetări, cauza pare să implice o predispoziție genetică de unul sau mai mulți factori declanșatori, cum ar fi infecția, traumatismul sau stresul.

”Putem spune că este și un factor genetic, dacă avem în familie, căci se poate perpetua, dar poate fi declanșată de la un traumatism, fie fizic, fie psihic”, a mai spus fizioterapeutul.

 

Una dintre teorii este că creierul scade pragul durerii. Senzațiile care nu erau dureroase înainte devin foarte dureroase în timp.

În timp ce o altă teorie face referire la faptul că atât creierul, cât și nervii pot interpreta greșit sau reacționa exagerat la semnalele normale de durere, notează Healthline.

Fibromialgia, simptome și diagnostic

Potrivit terapeutului, simptomele pot fi similare și altor boli, durata și intensitatea acestora sunt cele care fac diferența între fibromialgie și alte afecțiuni.

”Durerea trebuie să persiste mai mult de trei luni și este urmată de oboseală, ne este greu să ne dăm jos din pat și să ne ducem la serviciu, intervine o anxietate, intervine o depresie, nu mai vrem să socializăm, nu mai vrem să ieșim din casă și atunci este o problemă”, a mai spus fizioterapeutul.

Deoarece fibriomialgia poate fi confundată și cu alte afecțiuni, diagnosticul se poate pune cu întârziere, astfel că este necesară excluderea bolilor care dau aceste simptome.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel