Festivalul 'Săptămâna Haferland' are loc în zece sate din Ţara Ovăzului, în perioada 3 - 6 august

Sursă foto: Instagram/saptamana_haferland
Descriere foto: Sursă foto: Instagram/saptamana_haferland

Festivalul "Săptămâna Haferland", ediţia a XI-a, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii şi tradiţiilor saşilor din Transilvania, se va desfăşura în perioada 3 - 6 august, au anunţat, marţi, organizatorii evenimentului, Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".

Ediţia din acest an va avea loc în zece localităţi din regiunea cunoscută drept Ţara Ovăzului - Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

Tema festivalului este "Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland".

Vizitatorii care vor ajunge într-unul dintre cele zece sate săseşti participante în program se vor putea bucura de baluri săseşti tradiţionale, concerte de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale săseşti, concerte de orgă, paradă de costume populare multiculturale, ateliere pentru copii şi adulţi (de pictură pe lemn, pâslit, împletit coroniţe, cioplire în lemn, ţesut şi brodat etc.), plimbări tematice cu ghid, vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor, degustări de produse bio.

 Sustenabilitate în comunitatea săsească

Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, a afirmat că îşi doreşte ca populaţia majoritară din România să ajungă să cunoască tradiţiile şi obiceiurile săseşti.

"Noi încercăm în fiecare an să facem şi ceva nou, să extindem activităţile, programul. Mai nou, de doi ani, o organizaţie din Germania s-a oferit să vină în fiecare an, adică să avem un parteneriat. (...) Tema va fi 'Legătura între cei plecaţi şi cei rămaşi aici din comunitatea săsească'. Ei au acceptat şi ideea mea, fiindcă o parte din ideea acestui festival este să facem cunoscute tradiţiile şi obiceiurile comunităţii săseşti pentru populaţia majoritară din România, obiceiuri care, din păcate, nu sunt cunoscute, şi vrem ca motto-ul din fiecare an să aibă ceva cu o tradiţie săsească, ca să poată fi cunoscută de populaţia majoritară", a declarat Michael Schmidt.

Păstrarea tradițiilor ancestrale

  El a precizat că în fiecare an, începând cu prima ediţie, din 2013, "festivalul a avut câte o temă diferită, pentru a ilustra variatele forme în care tradiţiile şi cultura saşilor nu doar supravieţuiesc, ci şi reuşesc să înflorească, graţie implicării comunităţilor locale şi a partenerilor".

"Este extrem de important să ne asigurăm că aceste comunităţi îşi vor păstra tradiţiile ancestrale pentru a avea un viitor sustenabil şi o economie în dezvoltare. Întoarcerea saşilor, vara, care revin în fiecare an pe meleagurile natale, a devenit astfel o nouă şi dinamică tradiţie ce duce mai departe viaţa comunităţilor săseşti din Ţara Ovăzului şi nu numai, îmbogăţind astfel patrimoniul nostru cultural comun. Îi aşteptăm cu drag la Săptămâna Haferland pe toţi cei curioşi să descopere această extraordinară zonă, cu tradiţiile şi oamenii săi", a mai spus preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt.

Conf. dr. Paulina Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", a evidenţiat că Săptămâna Haferland reprezintă un fel de întoarcere acasă a saşilor.

* Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe Esplanada Bisericii Fortificate din Archita, pe 3 august, cu Fanfara tradiţională săsească a Forumului Democrat al Germanilor din Sighişoara, care îi va încânta pe vizitatori între orele 11,00 - 11,30.

Ziua va continua în satul Archita cu discursuri ale invitaţilor de onoare (11,30 - 12,30), dansuri tradiţionale săseşti, o piesă de teatru, o prelegere susţinută în biserică de preotul Johannes Halmen şi activităţi pentru copii - pictură pe lemn şi ateliere de pâslit.

Tot în prima zi a festivalului, în satul Roadeş, după discursurile invitaţilor de onoare, va avea loc, de la ora 18,30, un program muzical şi cultural variat, prezentat de elevii din proiectul educaţional after-school al Fundaţiei Tabaluga.

Ca parte a programului din acest an, vizitatorii vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice C.A. (de confesiune augustană) din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania. Biserica, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, este unul dintre cele mai vechi şi mai impresionante monumente de cult ale comunităţii evanghelice săseşti din România.

De asemenea, în acest an, vizitatorii vor putea participa la o serie de evenimente inedite, precum conferinţa cu videoproiecţii "Istoria orgilor din Rupea", susţinută chiar la faţa locului de prof. univ. Ursula Philippi, fost organist, timp de trei decenii, al Bisericii Evanghelice din Sibiu.

În fiecare an, Săptămâna Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioadă derulată între trei şi şapte zile. Fiecare dintre localităţile incluse în festival prezintă un program propriu, în funcţie de resursele şi specificul cultural al locului.

Numărul participanţilor a crescut de la an la an, astfel încât, la cele zece ediţii desfăşurate până în prezent, numărul total al acestora a depăşit 37.500 de persoane, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 24 mai 2023, 13:34 | Categorie: Evenimente
Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience