Eurovision 2024: Franţa va fi reprezentată de cântăreţul Slimane

Data publicării:
Slimane, foto Facebook
Descriere foto: Slimane, foto Facebook

După două dezamăgiri majore la concursul Eurovision, unde a trimis artişti debutanţi sau emergenţi, Franţa va miza pe o nouă strategie după ce a ales să fie reprezentată la ediţia din 2024 de Slimane, un cântăreţ cu o carieră deja consacrată în Hexagon.

Artistul francez, în vârstă de 34 de ani, a făcut acest anunţ miercuri pe reţelele de socializare. "Pentru părinţii mei, pentru fiica mea, pentru Franţa, pentru tine...", a scris el într-un mesaj online însoţit de hashtagul #Eurovision2024.


Într-un interviu acordat pentru postul radiofonic France Inter, cântăreţul s-a declarat "mândru să reprezinte Franţa" şi i-a adus un omagiu bunicului său venit din Algeria (artistul s-a născut în Regiunea Pariziană) pentru a lucra în industria franceză a cărbunelui. Această poveste de familie a fost deja relatată de Slimane într-un cântec mai vechi al său, intitulat "Le grand-pere".

Slimane se poate lăuda deja cu câteva piese de mare succes: peste 30 de milioane de ascultări pentru "Des milliers de je t'aime" pe Spotify, principala platformă de pe piaţa streamingului muzical.

În perioada duoului său cu cântăreaţa Vitaa, care evoluează şi ea în prezent în calitate de artist solo, Slimane a ajuns în fruntea clasamentului vânzărilor de albume în Franţa în anul 2020 cu materialul discografic "Versus". Single-ul lor "Ca va ca vient" le-a permis să câştige în acel an trofeul categoriei "cântec original" la gala premiilor Victoire de la musique.

Slimane a început să devină cunoscut în Franţa după ce a câştigat ediţia din 2016 a emisiunii-concurs "The Voice", difuzată de postul de televiziune TF1.

Miercuri seară, el va interpreta în cadrul jurnalului de ştiri de la ora 20:00 al postului France 2 cântecul "Mon amour", titlul care va reprezenta Franţa la concursul Eurovision 2024, programat să se desfăşoare la Malmo, în Suedia, în perioada 7-14 mai.

Franţa revine aşadar la un artist "care se află deja în inimile francezilor şi care are o carieră frumoasă", a declarat în faţa jurnaliştilor din Hexagon Alexandra Redde-Amiel, şefa delegaţiei franceze la Eurovision şi totodată directoarea departamentului de Jocuri şi Divertisment din cadrul grupului France Televisions. În 2009, Franţa a ales să fie reprezentată la Eurovision de Patricia Kaas, o cântăreaţă cunoscută, dar al cărei vârf de carieră data din perioada anilor 1980-1990. În acel concurs, Patricia Kaas s-a clasat pe locul al optulea.

În istoria recentă, după frumosul parcurs reuşit la Eurovision de Barbara Pravi, care a încheiat competiţia muzicală pe poziţia a doua în 2021, Franţa a dezamăgit. Alvan & Ahez, artişti emergenţi, aleşi în urma unui vot al juriului şi al publicului, un sistem folosit în ultimii ani în Franţa, au încheiat ediţia din 2022 pe locul al 24-lea, penultimul din concurs.

La Zarra, o artistă originară din provincia canadiană Quebec, aleasă (ca şi Slimane) de Alexandra Redde-Amiel fără votul publicului şi nici al juriului, a terminat pe poziţia a 16-a în concursul din 2023, stârnind în acelaşi timp şi o polemică.



"O cale internaţională"



La Zarra a negat că ar fi arătat degetul mijlociu în faţa camerelor de luat vederi în momentul în care se numărau punctele finale, susţinând că a fost un "gest de dezamăgire pe care îl foloseşti între prieteni", potrivit unei declaraţii făcute pentru cotidianul francez 20 Minutes.

Planul din acest an al Franţei se inspiră în mod clar din cel al Suediei, victorioasă anul trecut graţie cântăreţei Loreen, care a câştigat concursul Eurovision şi în anul 2012.

"Loreen era deja foarte cunoscută în Suedia şi, în acest caz, întreaga ţară îşi susţine şi mai mult concurentul pentru a-şi deschide o cale internaţională", a explicat Alexandra Redde-Amiel.

De această dată, Franţa a decis să îşi dezvăluie concurentul foarte devreme. Alegerea cântăreţei La Zarra, aflată la începuturile carierei sale în muzică, a fost dezvăluită publicului abia la jumătatea lunii ianuarie, iar cântecul ei, "Evidemment", a fost difuzat abia la jumătatea lunii februarie.

Franţa nu a mai câştigat concursul Eurovision din anul 1977, când s-a impus prin artista Marie Myriam.

Suedia, de şapte ori câştigătoare a competiţiei muzicale europene, va fi gazda concursului în 2024, anul ce marchează împlinirea unei jumătăţi de secol de la primul ei succes, obţinut cu piesa "Waterloo" a legendarului grup ABBA.

Ediţia din 2023 a concursului Eurovision a fost vizionată de 162 de milioane de telespectatori din lumea întreagă, potrivit datelor publicate de BBC, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel