Este bine sau nu să dormi cu câinele în pat. Ce spun medicii

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Yogendra Singh
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Yogendra Singh

Dacă sunteți un iubitor de animale, probabil că nu v-ați gândit de două ori înainte de a vă lăsa animalul de companie să doarmă în pat cu dumneavoastră.

De fapt, potrivit unor cercetări, se estimează că jumătate dintre proprietarii de câini din America dorm alături de animalele lor de companie. Terry Cralle, MS, RN, educator clinic certificat în domeniul somnului și reprezentant al Better Sleep Council, spune că majoritatea proprietarilor de animale de companie își consideră animalele de companie ca fiind membri ai familiei, așa că vor face tot posibilul pentru a asigura confortul și fericirea prietenilor lor pufoși. 

Dar, având în vedere că se pune din ce în ce mai mult accentul pe sănătatea somnului nostru (la urma urmei, unul din trei americani declară că nu se odihnește suficient), oamenii se mai uită o dată la dezavantajele de a permite animalelor de companie să împartă patul cu ei. De fapt, în prezent este un subiect de "controversă ușoară" în rândul proprietarilor de animale de companie. 

Așadar, ar trebui să continuați să dormiți cu animalul dvs. de companie în patul dvs. noapte de noapte, chiar dacă recunoașteți că somnul dvs. ar putea fi mai bun? Sau ar trebui să vă creați un loc separat de patul dvs. unde animalul dvs. de companie să se poată odihni?

Avantajele de a împărți patul cu animalele de companie

Promovează sentimente de calm, siguranță și confort

Dacă cineva v-ar întreba de ce îi permiteți câinelui sau pisicii dvs. să doarmă în patul dvs. în fiecare noapte, ați putea răspunde: "Pentru îmbunătățirea sănătății mentale, confort și companie". Și nu ați fi singurul care ar simți acest lucru. Audrey Wells, MD, medic certificat în medicina somnului și fondator al Super Sleep MD, spune că un animal de companie iubit poate oferi o conexiune emoțională și reduce nivelul de stres și anxietate, favorizând astfel somnul. "Unii oameni pot considera că animalul lor de companie este un strat suplimentar de securitate, de încredere pentru a-i alerta la zgomote sau lumini neașteptate", adaugă ea.

Te ajută să te încălzești

Aveți tendința de a vă fi frig? Atunci s-ar putea să vă bucurați de căldura unui animal de companie care doarme alături de dumneavoastră. Cralle subliniază că acesta este motivul pentru care nopțile friguroase de iarnă sunt deseori denumite "nopțile celor trei câini".

Ar putea fi o parte utilă a rutinei tale nocturne obișnuite, crescând calitatea somnului

"Animalele de companie sunt sensibile la rutină și pot ajuta la impunerea unei ore regulate de culcare și la o mai bună calitate a somnului pentru stăpânul lor", spune Dr. Wells. "În mod similar, animalele de companie pot semnala o oră de trezire dimineața și chiar pot stimula ceva timp afară pentru o plimbare și expunerea la lumina zilei." 

Dacă preferați ca animalul dvs. de companie să doarmă în pat cu dvs. și considerați că acest lucru este benefic pentru somn, știința este de partea dvs. Amanda Farah, coordonator național de dresaj și comportament, spune că unele studii au constatat că oamenii dorm mai bine și mai profund atunci când câinele lor doarme lângă ei.

"Dacă atât tu cât și câinele tău dormiți bine împreună, vă veți bucura de beneficiile pentru sănătate care vin odată cu un somn bun, cum ar fi claritatea mentală îmbunătățită, scăderea tensiunii arteriale, reducerea stresului și un sistem imunitar mai puternic", spune Farah.

Contra împărțirii patului cu animalele de companie

Prezența lor poate provoca întreruperi frecvente ale somnului și poate compromite calitatea somnului

Dacă aveți tendința de a vă lăsa animalul de companie să vă împartă patul, există câteva întrebări pe care vi le puteți pune. Animalul tău de companie îți întrerupe somnul? Vă lăsați animalul de companie să vă împartă patul pentru a evita ca acesta să se plângă la ușa dormitorului dumneavoastră? Animalul dvs. de companie se trezește frecvent pentru a schimba poziția? Animalul dvs. de companie are zgardă care face zgomot de fiecare dată când se mișcă? 

Cralle spune că, în timp ce unele persoane dorm mai bine atunci când animalul lor de companie se află în pat, altele, din păcate, nu. Ea avertizează că, dacă somnul dumneavoastră este compromis în vreun fel de orice aspect al faptului că animalul de companie doarme cu dumneavoastră, răspunsul ar trebui să fie un nu categoric. De exemplu, dacă ai un somn ușor și câinele tău se mișcă mult în timpul nopții, dormitul cu câinele poate însemna că te trezești mai des și că ai un somn mai puțin odihnitor. Dacă câinele dumneavoastră se mișcă într-o poziție care vă perturbă propria poziție de somn favorită, acest lucru poate duce, de asemenea, la un somn de calitate scăzută.

"Să-ți sacrifici somnul înseamnă să-ți sacrifici sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții - iar acesta nu este un sacrificiu de făcut", spune ea. 

Dr. Wells adaugă că decizia depinde în mare măsură de combinația proprietar-animal de companie. Dar dacă vă bazați pe un supliment fără prescripție medicală, cum ar fi melatonina, sau pe o rețetă pentru a vă ajuta să dormiți profund, poate că ar trebui să regândiți acest aranjament. 

"Respect decizia unei persoane de a dormi sau nu cu animalul lor de companie și încerc pur și simplu să o informez cu privire la avantajele și dezavantajele", spune Dr. Wells. "Cu toate acestea, încerc să evit să prescriu sau să aprob medicamente pentru somn pentru un proprietar al cărui somn este perturbat de animalul lor de companie." Ea observă, de asemenea, că un animal de companie poate agrava potențial insomnia, poate contribui la disconfort termic sau poate crește riscul de cădere în timp ce se deplasează noaptea.

Poate agrava alergiile și sensibilitățile

Și cum rămâne cu igiena și alergenii? Dormitul în comun cu un animal de companie poate să nu fie cea mai bună alegere dacă vă încadrați în anumite categorii. De exemplu, dacă suferiți de astm sau de alergii, Farah spune că "un pat plin de păr de animale de companie ar putea duce la un somn prost".

"Niciun câine nu este cu adevărat hipoalergenic, deoarece părul lor, sau celulele de piele vărsate - și nu părul - este responsabil pentru declanșarea unui răspuns alergic", spune ea. Dacă continuați să vă împărțiți patul cu animalul dumneavoastră de companie, Dr. Wells recomandă băi frecvente și toaletare pentru ei, împreună cu huse antialergenice pentru perne și saltea.

Aceasta crește expunerea la anumiți agenți patogeni și boli

Din nefericire, trebuie să luăm în considerare și bolile zoonotice sau cele care pot fi transmise între animalele de companie și oameni. Este un lucru care a fost confirmat de cercetări. Împărtășirea patului între animalele de companie și proprietarii lor poate ridica rata de expunere la agenții patogeni care ar putea fi prezenți. Acest lucru este deosebit de relevant în cazul copiilor mici, al adulților în vârstă și al proprietarilor gravide sau imunocompromise, care pot dezvolta ușor infecții.

Și, deși nu este plăcut să te gândești la asta, animalele de companie pot, de asemenea, să aducă fără să vrea purici și căpușe în pat. De aceea, Farah spune că "preventivele antiparazitare sunt o necesitate pentru câinii care dorm împreună". Cralle recomandă, de asemenea, spălarea mai frecventă a lenjeriei de pat, realsimple.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel