Efectele consumului de alcool pe stomacul gol. Cum îți afectează sănătatea

Data actualizării: | Data publicării:
Alcool, sursa pixabay
Descriere foto: Alcool, sursa pixabay

Majoritatea oamenilor care au consumat alcool știu că alcoolul afectează modul în care gândesc, simt și acționează. Dar puțini oameni pot ști exact cum funcționează alcoolul pe stomacul gol și ce efecte are asupra organismului.

Alimentele schimbă modul în care procesați alcoolul

Atunci când consumi alcool fără mâncare, acesta trece rapid prin stomac și intră în intestinul subțire. Acolo, este imediat absorbit prin celulele epiteliale, care îl aduc în capilare, de unde venele îl transportă prin tot corpul și creierul, ajungând în cele din urmă în ficat.

Este o poveste diferită dacă ați mâncat în ultimele două ore, care este cam cât timp stă mâncarea în stomac.

"Există un adevăr în zicala frăției care spune că ar trebui să bei un pahar de lapte înainte de a ieși la petrecere", spune George F. Koob, PhD, director al Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA). "Nu trebuie să fie lapte, dar orice lucru care intră în stomac și se amestecă cu alcoolul va încetini absorbția acestuia."

De fapt, un studiu BMJ din ianuarie 2005 (care este încă citat pe scară largă) a constatat că alimentele încetinesc rata de absorbție a alcoolului cu până la 75 la sută.

Acest lucru se datorează sfincterului piloric, o supapă care face legătura între stomac și intestinul subțire. Potrivit Alcohol Pharmacology Education Partnership de la Universitatea Duke, sfincterul piloric se închide atunci când digerați o masă pentru a păstra alimentele în stomac mai mult timp, unde acidul gastric poate ajuta la descompunerea lor. Atunci când sfincterul piloric este închis, alcoolul nu poate intra imediat în intestinul subțire. Ca urmare, este absorbit în fluxul sanguin mult mai lent.

Efectele secundare ale alcoolului pe stomacul gol

 Nivel mai ridicat de alcool în sânge

 "Este mai probabil să simți efectele mai repede", spune Marvin Singh, MD, director de gastroenterologie integrativă la Institutul de Sănătate Integrativă Susan Samueli de la UC Irvine, profesor clinic asistent de medicină de familie și sănătate publică la UC San Diego și fondator al Clinicii Precisione.

"Oamenii nu-și injectează alcoolul intravenos, dar pe stomacul complet gol este cât se poate de aproape - se trage direct în fluxul sanguin", spune el. "Nivelul de alcool din sânge va prezenta o creștere bruscă și un vârf mult mai mare, deoarece totul este absorbit deodată".

În prezența alimentelor, vârful este gradual și estompat.

 Ești mai predispus să te pierzi

Atunci când nu aveți mâncare în organism, sunteți mai predispus la semnele caracteristice ale intoxicației: amețeli, greață, vărsături, dezinhibiție, pierderea abilităților motorii și schimbări de dispoziție.

"Creșterea rapidă a nivelului de alcool din sânge poate duce la aceste efecte secundare", spune Koob. Un nivel de alcool în sânge de 0,08 sau mai mare este considerat intoxicare legală - și veți ajunge mai repede la acest punct dacă nu ați mâncat.

"Și nu uitați că alcoolul vă afectează capacitatea de a lua decizii inteligente", spune Dr. Singh. "Când judecata vă este afectată, ați putea fi mai înclinat să continuați să beți mai mult decât ar trebui sau decât ați face-o în mod normal."

 

Riscul de cancer esofagian ar putea crește

"Este bine stabilit că consumul de alcool la orice nivel contribuie la apariția cancerului esofagian", spune Koob, "și bănuiesc că riscurile sunt și mai mari dacă aveți stomacul gol".

Printre semnalele de alarmă se numără înroșirea și senzația de amețeală. "Dacă continuați să beți după acest efect, aveți o probabilitate de 10 ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian."

 

S-ar putea să te doară stomacul - sau chiar mai rău

Consumul de alcool poate provoca gastrită, în cazul în care mucoasa burții devine iritată și inflamată.

"Cu cât concentrația de alcool este mai mare, cu atât mai multă gastrită veți avea", spune Koob. "Gastrita poate rupe de fapt mucoasa stomacului tău, ceea ce duce la sângerare internă".

El subliniază că oamenii ar putea ajunge potențial la Urgențe cu hemoragii stomacale, iar în cazurile severe poate fi o amenințare pentru viață, potrivit livestrong.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel