Durerea de cap dimineața. Simptomele care ascund o afecțiune gravă

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Dacă v-ați trezit cu o durere de cap dimineața, atunci aceasta ar putea fi cauzată de mai multe lucruri.

 

 

Avem dureri de cap dacă suntem deshidratați, ceea ce poate fi, uneori, rezultatul consumului de prea multă băutură. Dar atât stresul, cât și bolile pot provoca dureri.

În ultima săptămână, căutările pentru diverși termeni privind durerile de cap au crescut în Marea Britanie. Întrucât mulți oameni renunță la băutură în ianuarie, unii au fost confuzi cu privire la motivul pentru care încă se trezesc cu dureri de cap.

 

Durerile de cap de dimineață sunt frecvente și pot apărea dintr-o varietate de motive, multe dintre ele nefiind grave. De multe ori nu este nimic îngrijorător și este doar rezultatul deshidratării sau urmează unei seri indulgente.

Dar durerea persistentă poate fi un indicator potențial al unei probleme de fond. Cel mai bine este să știți ce ar putea însemna și să vedeți dacă trebuie să vorbiți cu un medic despre asta.

 

O durere de cap de dimineață începe de obicei între 4 și 9 dimineața și adesea întrerupe somnul celui care suferă. Durerea se poate încadra în mai multe categorii, fiind fie o durere de cap în grup sau de tensiune, fie chiar o migrenă. Alte tipuri de dureri de cap dimineața pot include durerile de cap paroxistice și durerile de cap cauzate de suprasolicitarea medicamentelor. Studiile au constatat că majoritatea persoanelor care suferă de dureri de cap matinale suferă și de tulburări de somn.

 

Care sunt simptomele durerii de cap?

Simptomele durerilor de cap pot varia în funcție de tipul acestora. Migrenele sunt deseori descrise ca fiind dureri puternice, pulsatile. Durerile de cap în ciorchine se simt mai degrabă ca o arsură intensă, uneori în jurul ochilor. Iar o durere de cap sinusală, cauzată în mod obișnuit de o infecție sau o boală, poate fi concentrată în jurul nasului, ochilor sau frunții.

De ce apar?

Există mai multe motive pentru care v-ați putea trezi cu o durere de cap dimineața, acestea includ:

 

Munca în schimburi

Cercetările au descoperit că durerile de cap de dimineață pot fi cauzate și de tulburări ale ritmului circadian, adică atunci când "ceasul corporal" natural al organismului este oprit, de exemplu din cauza muncii în schimburi. Din cauza nealinierii dintre ceasul natural al corpului și momentul în care dormiți efectiv, este posibil să dormiți insuficient, ceea ce poate declanșa o durere de cap atunci când vă treziți. Acest lucru, precum și alergenii din dormitor sau dormitul într-o cameră excepțional de rece, toate acestea pot înrăutăți calitatea somnului.

 

Tulburări de somn

Una cuprinde tulburările de somn, deoarece aceeași parte a creierului care controlează somnul și starea de spirit controlează și durerea cu care vă treziți.

 

Insomnia este unul dintre principalele motive pentru o migrenă matinală. Afecțiunea vă poate împiedica să vă odihniți suficient, ținându-vă treaz atunci când încercați să adormiți, trezindu-vă odată ce ați adormit și provocând un somn agitat.

Alte probleme legate de somn, cum ar fi narcolepsia, somnambulismul, dormitul cu perna greșită și schimbările bruște în programul de somn - cum ar fi somnul în exces sau pierderea somnului - pot contribui la apariția durerilor de cap.

Mulți bolnavi raportează, de asemenea, că se confruntă cu tulburări de mișcare în timpul somnului, cum ar fi bruxismul în somn (în care oamenii, fără să știe, scrâșnesc sau strâng dinții în timp ce dorm) și sindromul picioarelor neliniștite (în care oamenii experimentează o senzație intensă și inconfortabilă de "înțepături și ace" la nivelul membrelor inferioare în timpul somnului, care este însoțită de nevoia intensă de a le mișca pentru a găsi ușurare).

Durerile de cap matinale sunt, de asemenea, un semn de avertizare cheie al afecțiunii apnee în somn, de care mulți oameni nu-și dau seama că suferă. Această afecțiune face ca căile respiratorii să se strângă în timpul nopții, oprind temporar respirația. Acest lucru provoacă dureri de cap și oboseală a doua zi, precum și sforăit în timpul nopții.

 

 

Probleme de sănătate mintală și fizică

Depresia și anxietatea sunt, de asemenea, cauze principale ale durerilor de cap cronice de dimineață, deoarece se împletesc cu insomnia. În plus, medicamentele, inclusiv aspirina, și efectele de sevraj de la medicamente pentru durere, ergots și cofeină produc adesea dureri de cap cronice și migrene. Deloc surprinzător, durerile de cap sunt, de asemenea, un rezultat al alcoolului. De obicei, o zi în care se bea apă, se ia un analgezic și se mai doarme un pic, le va alunga.

Uneori, durerile de cap pot fi semnul unei afecțiuni mai grave, dar acest lucru este rar. Dacă suferiți de dureri de cap regulate și nu sunteți sigur de cauză, merită întotdeauna să consultați un medic, mai ales dacă acestea vin însoțite de alte simptome. Una dintre caracteristicile cheie ale unei tumori cerebrale sunt durerile de cap, alături de probleme de vedere sau de vorbire și modificări ale funcțiilor mentale, cum ar fi dificultăți de memorie. Tensiunea arterială ridicată și accidentul vascular cerebral pot provoca, de asemenea, o durere de cap, potrivit THE SUN.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel