„Dragobetele sărută fetele”, cea mai cunoscută expresie care însoțește sărbătoarea la români

Data publicării:
Dragobete, foto Unsplash/ autor: Alvin Mahmudov
Descriere foto: Dragobete, foto Unsplash/ autor: Alvin Mahmudov

DRAGOBETE 2021. Pe 24 februarie, în fiecare an este sărbătorită Ziua de Dragobete. Ce tradiție avea loc în această zi din an?

Sărbătoarea iubirii la români are rădăcini foarte vechi, legenda spune chiar că Dragobetele era sărbătorit încă din era dacică. Dragobete a fost fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și voinic, simbol al iubirii autohtone. 


În această zi, mulți tineri își alegeau fetele pentru a se însura. 


Legenda spune că în această dimineață, feciorii de însurat plecau să adune primele flori vestitoare ale primăverii. Tinerii se întorceau la ora prânzului din pădure cu buchețele frumoase de flori. 


Toată lumea se strângea în vatra satului unde avea loc ritualul de pețire. Băieții alergau fetele pe care le plăceau, în încercarea de a le săruta şi de a le împărtăşi astfel, dragostea lor. Dacă fetele se lăsau prinse și sărutate asta însemna că logodna va avea loc. 


Era un moment de fericire pentru tot satul, mai ales pentru tinerii îndrăgostiți care știau că iubirea lor va fi protejată de zeul dragostei. Familiile tinerilor anunțau deja nunta în seara de Dragobete. 


Superstiții de Dragobete. Ce nu trebuie să faci pe 24 februarie pentru a avea noroc în dragoste



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel