Superstiții de Dragobete. Ce nu trebuie să faci pe 24 februarie pentru a avea noroc în dragoste

Data actualizării: | Data publicării:
Dragobetele, sursa pixabay/ autor congerdesign
Descriere foto: Dragobetele, sursa pixabay/ autor congerdesign

Pe 24 februarie, românii sărbătoresc dragobetele sau ziua iubirii. Această sărbătoare vine însoţită cu foarte multe tradiţii şi obiceiuri din popor.

Dragobete este zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi, care a rămas și un simbol al dragostei.  Legenda spune că Dragobetele era un tânăr foarte frumos și iubăreț, care le făcea pe fete să întoarcă mereu capul după el și să se îndrăgostească.

Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte. Acesta reprezintă atăt începutul, cât și sfârsitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață.

Există mai multe superstiții și tradiții legate de această sărbătoare. În ziua de Dragobete, cei care vor să aibă noroc în dragoste trebuie să fie veseli și plini de viață în această zi. Mai mult decât atât, bărbații trebuie să se poarte frumos cu toate femeile pe care le întâlnesc, pentru a le merge bine în dragoste. De asemenea, cei care formează un cuplu trebuie să se sărute și să nu se certe.

Ce nu este bine să faci în ziua de Dragobete!

În această zi există câteva lucru de care trebuie să ținem cont pentru a ne merge bine tot anul. Legenda spune că de Dragobete nimeni nu are voie să plângă, pentru că lacrimile sunt aducătoare de supărări.

O altă legendă de Dragobete spune că nu este bine ca în acestă zi să se facă treburi grele sau să se coasă la mașină. Gospodinele pot, în schimb, să facă treburi casnice, acestea fiind considerate aducătoare de spor în casă.

O altă tradiție legată de Dragobete spune că oamenii trebuie să fie fericiți întreaga zi, astfel cei care au cuplu vor ajunge chiar să se căsătorească, iar cei care sunt singuri urmează să-și întâlnească sufletul pereche.

Alte tradiţii mai arată că de Dragobete se cumpăra sau se culeg flori, ghiocei, brânduşe, viorele, şi se agaţă la icoane. Se presupune că cei ce vor face asta vor rămâne mereu tineri, iar gândurile rele şi invidia îndreptate împotriva lor vor fi alungate.

De asemenea, în ziua de Dragobete se spune că nu se comercializează animale şi nici nu se sacrifică, potrivit libertatea.ro.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel