Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: „Sărăcia - un nou factor de risc al obezității”

Data publicării:
Dr. Tudor Ciuhodaru, foto Facebook
Descriere foto: Dr. Tudor Ciuhodaru, foto Facebook

Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția că sărăcia și lipsa de educație se numără printre principalele cauze ale obiceiurile alimentare nesănătoase.

Doctorul Tudor Ciuhodaru consideră sărăcia și lipsa de educație printre cauzele unui comportament alimentar neadecvat cu risc major în apariția bolilor metabolice și cardiace. În condițiile în care ne confruntăm cu o adevărată epidemie de obezitate infantilă, parlamentarul cere adoptarea proiectului legislativ privind introducerea educației pentru sănătate că disciplină obligatorie în instituțiile de învățământ.
 
,, Ne clasăm pe locul 3 în Europa cu cei peste patru milioane de adulți obezi ce reprezintă un sfert din populație și s-a ajuns că jumătate din români să fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depășesc greutatea normală iar 40% din copii sunt obezi.
 
Un neavizat răuvoitor ar putea spune, văzând numărul de obezi, că această înseamnă exces, abuz și bogăție.
 
Puțini își pun problema că acest lucru se datorează adesea faptului că nu ne permitem costurile unei alimentații de calitate bazată pe sfaturile unui nutriționist, precum și timpului limitat alocat sportului și relaxariii într-o existența trepidantă sub amenințarea facturilor și a concedierilor. Nu în ultimul rând absența noțiunilor despre un stil de viață sănătos și un comportament alimentar adecvat a dus la creșterea alarmantă a numărului de supraponderali și obezi.
 
Constatăm că pe lângă cauzele genetice, biologice, culturale și comportamentale sărăcia și lipsa de educație contribuie în mod paradoxal la apariția obezității cu toate complicațiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburări comportamentale, modificări de somn, suicid) sau osteroarticulare.
 
Meniul crizei - prost și nesănătos


 
Teoretic comportamentul alimentar ar trebui să asigure pe lângă dispariția senzației de foame și un echilibru nutrițional și un număr adecvat de mese zilnic.
 
Practic problema constă în accesul limitat la alimentele de calitate (carne slabă de vită sau de pui, fructe proaspete) ce sunt înlocuite de alimente neadecvate, denumite generic ,,produse albe": pâine, orez, zahăr, paște, făină și cartofi sau supă din oase cu măduva sau veșnică gustare slănină - margarină .
 
Sunt și modificări ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama largă de gesturi neadecvate: de la ,,ronțăit”- mâncatul frecvent ce oferă iluzia relaxării și duce la adevărate dependențe de mâncare până la acea masă unică nocturnă) sau de mod (alimentația în față calculatorului, televizorului). Adesea reacția la stres poate asocia consumul de alcool.
 
Odată instalată obezitatea se închide cercul vicios al unui stil de viață nesănătos prin apariția modificărilor de ordin psihologic și de integrare socială mergând până la depresia severă.
 
Estimăm că prin predarea în școli a educației pentru sănătate se va limita acest fenomen prin învățarea modului de a asigura o alimentație adecvată și a unui stil de viață sănătos.”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel