Dr Mihaela Bilic, sfaturi pentru masa de Crăciun. Cum consumăm toba, lebărul și caltaboșul

Data publicării:
Caltaboș. Captură video YouTube/ Cristine Cuisine
Descriere foto: Caltaboș. Captură video YouTube/ Cristine Cuisine

Nutriționistul Mihaela Bilic vine cu sfaturi prețioase pentru masa de Crăciun, chiar înainte ca gospodinele să se apuce de gătit. 

„Tobă, leber și caltaboș - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber și caltaboș) sau în bucăți mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.


Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă sau muștar - cât să taie gustul gras. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel