Ce să eviți când e vorba despre somnul bebelușului. Specialist: Mulți copii mor din această cauză

Data publicării:
Youtube / Dr. Mihail
Descriere foto: Youtube / Dr. Mihail

Somnul copiilor nou-născuți este unul foarte pretențios. Dacă părinții nu au grijă, aceștia se pot sufoca dintr-o rostogolire pe burtă.

Multe femei, atunci când rămân însărcinate sau sunt la primul copil, tind să cumpere numeroase produse promovate pentru somnul bebelușului, adesea influențate de marketing. 

Se subliniază faptul că, în primele 6-8 săptămâni de viață, copilul nu are nevoie de foarte multe obiecte pentru somn, iar unele dintre acestea, cum ar fi baby nest-urile și protecțiile laterale pentru pătuțuri, nu respectă recomandările de siguranță ale Societății Americane de Pediatrie, după cum spune chiar Ana Maria Bunea, consultant specialist în somnul copiilor, care a fost invitata lui Dr. Mihail.

„Cred că ar trebui să începem cu pregătirea, pentru că multe femei, atunci când rămân însărcinate sau sunt la primul copil, tind să cumpere foarte multe lucruri. Există foarte mult marketing și multe obiecte promovate ca fiind esențiale pentru somnul copilului. Așa ajungem să avem trei pătuțuri, trei coșulețe, un leagăn de somn mai nou și ne întrebăm de ce avem nevoie exact când vine vorba de somnul copilului.

Dacă vorbim despre mediul de somn în care copilul ar trebui să doarmă, în primele 6-8 săptămâni chiar nu are nevoie de prea multe. Într-adevăr, un coșuleț portabil poate fi util.

Nu recomand însă baby nest-ul, acel cocon buretat în care dorm copiii, deoarece nu respectă recomandările Societății Americane de Pediatrie. Bebelușii ar trebui să doarmă pe o suprafață plată, întinsă, netedă și fermă, iar aceste coconuri nu respectă aceste reguli. Părinții sunt tentați să le cumpere sau le primesc cadou, dar nu sunt recomandate pentru somnul sigur al bebelușului”, spune specialista.

 

Youtube video image

 

Copilul se poate sufoca din cauza neatenției părinților

Specialista atrage atenția asupra echipamentului corespunzător pentru nou-născuți, altfel micuții se pot confrunta cu sufocarea. Mulți bebeluși mor din cauza asfixierii care, de multe ori, era clasată drept „cauze necunoscute”.

„De asemenea, există și protecțiile laterale pentru pătuțuri și leagănele pentru somn, care nu respectă normele de siguranță la somn. Copilul se poate sufoca din cauza lor. Numărul de morți subite la sugari a scăzut considerabil. În Statele Unite, s-a ajuns la aproximativ 3.900 de decese pe an.

După anii 1991-1992, au avut o campanie numită "Back to Sleep", care avea dublu sens: „înapoi la somn” și „pe spate la somn”. Campania a încurajat părinții să pună bebelușii să doarmă pe spate, atât în SUA cât și în Marea Britanie, iar aceasta a redus dramatic numărul de morți subite. Aceste decese nu erau tocmai subite, deoarece, în multe cazuri, erau cauzate de asfixiere sau sufocare.

Bebelușii încep să se rostogolească destul de repede, în jur de 4 luni, dar există copii care, odată ce își mișcă nasul și ajung în poziții nefavorabile, pot avea probleme, mai ales dacă dorm într-un cocon. Copilul trebuie să doarmă pe spate până la vârsta de un an pentru a preveni riscurile”, mai spune Ana Maria Bunea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel