Dovleacul, beneficii uimitoare pentru sănătate. Ai toate motivele pentru care să-l incluzi în meniul zilnic

Data publicării:

Doveacul, considerat a fi și „vedeta” toamnei, are numeroase beneficii pentru sănătate.

Toamna este aici, ceea ce înseamnă că mulți dintre noi se bucură de extrem de multe alimente și băuturi care să includă mai multe legume și fructe de sezon. Printre acestea se încadrează și dovleacul, care este consumat în diferite forme, cum ar fi sub forma unei supe, a unei plăcinte, este folosit ca aromă pentru anumite băuturi, iar lista mai poate continua și cu alte exemple. Și, chiar dacă oamenii obișnuiesc să-l consume pentru gustul bun, dovleacul în esența sa are multe beneficii uimitoare pentru sănătate, potrivit EatThis.

Iată care sunt beneficiile dovleacului

Vei primi un impuls de fibre

"Dovleacul furnizează fibre și este o modalitate excelentă de a vă îndeplini recomandarea zilnică de fibre, care este de aproximativ 28 de grame la un plan alimentar de 2.000 de calorii", spune Elizabeth Ward,  specialist.

Unul dintre tipurile de fibre găsite în dovleac se numește fibră prebiotică, "care ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin, care susțin digestia optimă și funcția intestinală", spune Michalczyk. Potrivit unui raport publicat în Current Developments in Nutrition, alături de sănătatea intestinală, fibrele prebiotice (precum cele găsite în dovleac) pot ajuta, de asemenea, la absorbția calciului, la reducerea riscului de alergii și la îmbunătățirea imunității.

Citește și: Singura legumă care nu trebuie congelată. Cristian Mărgărit: „Își pierde proprietățile”. Adevărul despre produsele la conservă / VIDEO

Ajută sănătatea pielii

Sezonul de toamnă înseamnă o mulțime de oportunități de a mânca alimentele de sezon, dar înseamnă și temperaturi scăzute și o piele potențial mai uscată. Ce-ar fi dacă ți-am spune că a mânca un aliment clasic al toamnei, adică dovleacul, ți-ar putea ajuta pielea?

"Dovleacul conține o triplă vitamină de susținere a pielii - vitamina A, vitamina C și vitamina E", spune Michalczyk. Într-o cană de dovleac conservat, veți obține aproximativ 10 micrograme de vitamina C (valoarea zilnică este între 75 și 90 micrograme), aproximativ 1.900 micrograme de vitamina A (valoarea zilnică este între 700-900 micrograme) și 2,5 micrograme de vitamina E (valoarea zilnică este de 15 micrograme).

Citește și: Cum bei must fără să te îngrași. Trucurile pe care trebuie să le știi: „Efectul negativ nu mai este atât de mare”

Dovleacul poate ajuta la sănătatea ochilor

Vorbind de vitamine, dovleacul este plin de vitamine utile, minerale și antioxidanți puternici, așa că a consuma această legumă sub formă integrală, congelată sau conservată poate fi o mișcare bună pentru corpul și sănătatea ta. De exemplu, dovleacul conține un antioxidant specific numit beta-caroten, care este un compus care îi conferă culoarea portocalie bogată, precum și care oferă beneficii pentru sănătatea ochilor.

"Beta-carotenul este un pigment vegetal puternic care se transformă în vitamina A în organism, iar vitamina A joacă un rol crucial în menținerea sănătății ochilor", spune Michalcyzk. Beta-carotenul nu este singurul antioxidant găsit în dovleac care este util pentru ochii tăi. "Dovleacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, doi compuși legați de riscuri mai mici de degenerescență maculară legată de vârstă și cataractă", adaugă Michalcyzk.


Aceasta poate ajuta la creșterea imunității

Datorită nivelului ridicat de vitaminele A și C din dovleac, acesta este, de asemenea, o legumă cunoscută pentru că ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. "Dovleacul are un conținut ridicat de antioxidanți și este plin de vitaminele A și C, toate acestea ajutând la întărirea sistemului nostru imunitar în diferite moduri", spune Michalcyzk. "Un alt motiv pentru a-l include în dieta noastră în lunile mai reci."

VEZI și: Frigul te ajută să slăbești. Cristian Mărgărit: „Generează arderea caloriilor”. Cât de importantă este hidratarea în sezonul rece / VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel