Două creaţii ale lui Brâncuşi, scoase la licitaţie

Data publicării:
Expoziție, foto Unsplash/ autor: Andre Ouellet
Descriere foto: Expoziție, foto Unsplash/ autor: Andre Ouellet

Lucrarea "Le Crocodile" şi fotografia "Cap de fată" ("Premiere pierre directe") realizate de Constantin Brâncuşi, cel mai cunoscut artist român, vor fi scoase la licitaţie pe 18 februarie, online, în cadrul licitaţiei Artmark de artă postmodernă şi contemporană.

Potrivit Artmark, lucrarea "Le Crocodile" face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor şi va fi scoasă la licitaţie la preţul de pornire de 3.000 de euro.


Realizată de Brâncuşi în 1949, lucrarea provine din Fondul Brâncuşi, colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Opera este reprodusă în monografia "Brancusi", Pontus Hulten, fiind inventariată şi inclusă în catalogul realizat de soţii Istrati alături de Pontus Hulten, director al Muzeului "Moderna" din Stockholm, în 1986. În 2010, opera a participat, alături de alte trei piese, la expoziţia organizată cu ocazia licitaţiei Artcurial în 2010, la Paris.

Fotografia "Cap de fată (Premiere pierre directe)" a fost realizată de marele artist în anul 1908 şi are un preţ de pornire de 5.000 de euro, notează Agerpres. 

Artmark reaminteşte că 2018 a fost anul recordului absolut de piaţă al lui Brâncuşi, al cărui bronz reprezentând portretul lui Nancy Cunard ("La jeune fille sophistiquee") din 1928 s-a adjudecat la Christie's, SUA, cu 62,8 milioane dolari. De asemenea, preţuri excepţionale au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi, fie atelierului său parizian, fie unora dintre lucrările sale, pe care se străduia să le surprindă din unghiuri în care lumina, eclerajul continuau finisarea sculpturii. Fotografia atelierului din 1930-1935 a fost adjudecată în iunie 2019 în Elveţia cu suma de 86.000 de euro, fotografia atelierului din 1928 - în SUA, în 2018, cu 87.000 de euro, iar fotografia realizată în 1924 cuplului de sculpturi "Muza adormită" şi "Cocoşul" - în noiembrie 2019, de Christie's, Paris, cu 150.000 de euro. În martie anul acesta, Sotheby's New York a adjudecat o fotografie realizată în 1912 de Brâncuşi "Muzei adormite" cu 71.000 de euro.

Cele două creaţii realizate de Constantin Brâncuşi care vor fi scoase la vânzare de Artmark pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până vineri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Arta


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel