Donald Trump, găsit vinovat în procesul în care e acuzat de abuz sexual. Care a fost reacția fostului președinte

Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump, captură video Youtube Donald J Trump
Descriere foto: Donald Trump, captură video Youtube Donald J Trump

Donald Trump va trebui să-i plătească acum daune unei foste jurnaliste, care l-a dat în judecată pentru agresiune sexuală.

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost găsit marţi vinovat de "agresiune sexuală" de către un tribunal civil din New York care trebuia să stabilească dacă acesta a comis un viol în 1996 asupra unei foste jurnaliste, care l-a acuzat şi de defăimare, potrivit presei, transmite AFP.

Cei nouă juraţi au stabilit că Donald Trump nu se face vinovat de "viol", aşa cum fusese acuzat de fosta jurnalistă E. Jean Carroll, au raportat mass-media americane, inclusiv New York Times şi CNN.

Curtea civilă federală din Manhattan a decis, de asemenea, că Trump ar trebui să plătească despăgubiri în valoare de aproximativ cinci milioane de dolari pentru agresiunea sexuală care a avut loc într-un mare magazin din New York în 1996 şi pentru defăimare pe baza dezvăluirii faptelor de către E. Jean Carroll în 2019.

Donald Trump a denunţat marţi un "verdict ruşinos" după ce a fost găsit vinovat de agresiune sexuală. Fostul preşedinte american a repetat că nu o cunoaşte pe jurnalista care l-a acuzat."Nu am absolut nicio idee cine este această femeie", a spus Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social. Echipa sa de campanie a declarat într-un comunicat că Donald Trump intenţionează să facă recurs împotriva acestei hotărâri.

Reclamanta, E. Jeana Carroll, în vârstă de 79 de ani, a fost foarte emoţionată şi şi-a îmbrăţişat avocaţii şi persoanele apropiate, prezent la proces. A părăsit, zâmbind, tribunalul din Manhattan fără să facă declaraţii, însoţită de principala sa avocată, Roberta Kaplan.

Procesul civil a durat două săptămâni şi Donald Trump nu a venit să depună mărturie la tribunalul federal din Manhattan, prezidat de judecătorul Lewis Kaplan.

Fostul preşedinte al Statelor Unite (2017-2021), care intenţionează să obţină un nou mandat în 2024, a negat întotdeauna faptele.

Imediat după ce juriul s-a retras să delibereze, avocata Roberta Kaplan a deplâns faptul că Donald Trump a publicat o nouă postare pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în timp ce judecătorul îi ceruse acestuia să se abţină de la perturbarea dezbaterilor.

Fostul preşedinte a susţinut, în mod fals, că nu a fost autorizat să ia cuvântul la acest proces, în timp ce judecătorul l-a invitat, în realitate, să depună mărturie în nenumărate rânduri.

E. Jean Carroll a făcut primele dezvăluiri în 2019, într-o carte în care îl acuza pentru prima dată pe Donald Trump, pe atunci preşedinte al SUA. Ea depusese iniţial o plângere pentru defăimare, pentru că el o acuzase că a minţit pentru a-şi vinde cartea. Apoi, în noiembrie anul trecut, a deschis un proces pentru viol, ca urmare a unei noi legi a statului New York care permite presupuselor victime să poată acţiona în justiţie chiar şi în cazul unor fapte potenţial prescrise.

Deşi nu există martori oculari care să îi fi văzut pe Donald Trump şi E. Jean Carroll în urmă cu mai bine de 25 de ani în raioanele - goale potrivit reclamantei - ale magazinului, doi prieteni apropiaţi ai jurnalistei au confirmat în instanţă că ea le-a spus, la scurt timp după presupusele fapte, că a fost "agresată" sau "atacată" de către omul de afaceri.

Alte două femei, dintre cele care l-au acuzat pe Donald Trump de agresiune sexuală în trecut, au depus, de asemenea, mărturia în faţa juriului.

Potrivit avocatei Kaplan, fostul preşedinte american ar fi procedat de fiecare dată la fel, aşa cum el însuşi afirma într-un clip din 2005, devenit celebru, în care se lăuda că sărută şi atinge femei după bunul său plac, notează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Actualitate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel