Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai iubiți artiști punk-rock

Data publicării:
Sursa foto: unplash.com
Descriere foto: Sursa foto: unplash.com

Tom Verlaine, o figură emblematică a scenei punk-rock, a murit la vârsta de 73 de ani

Cântăreţul şi chitaristul Tom Verlaine, fostul lider al trupei Television şi o figură emblematică a scenei punk-rock, a murit la vârsta de 73 de ani, a anunţat sâmbătă familia sa.

Fiica sa, Jesse Paris Smith, născută dintr-o relaţie cu Patti Smith, o vedetă a scenei muzicale din acea perioadă, a anunţat decesul publicaţiei New York Times, fără a preciza cauza morţii lui Verlaine, cu excepţia precizării că aceasta a survenit în urma unei "boli scurte".

Pe numele real Thomas Miller, cântăreţul a decis să se numească Tom Verlaine, în semn de omagiu faţă de Paul Verlaine, poetul francez al cărui lirism a încercat să îl insufle versurilor sale, în timp ce cânta la chitară în felul său eteric şi agresiv. Rezultatul a fost primul său album important: "Marquee Moon", lansat în 1977.

Single-ul omonim, cu o durată de aproape zece minute, ilustra bogăţia unei mişcări care a creat numeroase teritorii muzicale, de la Ramones la Talking Heads, trecând prin Blondie. Cu toţii au mers la aceeaşi "biserică" pentru a-şi predica mesajul: CBGB, clubul febril din cartierul newyorkez Lower East Side, unde s-au petrecut cele mai frumoase momente ale punk rock-ului.

Deşi trupa Television a avut un succes comercial relativ, "Marquee Moon" figurează încă pe un loc fruntaş în topuri precum Rolling Stone, NME şi Pitchfork. După două albume, formaţia s-a destrămat, iar Verlaine a lansat o duzină de solo-uri, colaborând în acelaşi timp cu numeroşi artişti, precum David Bowie şi Patti Smith.

Dispariţia sa vine în contextul în care luna ianuarie fusese deja una tristă pentru lumea muzicii, după decesele recente ale muzicienilor Jeff Beck şi David Crosby, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel