Doliu în lumea modei. A murit celebra creatoare de bijuterii Elsa Peretti, care a lucrat pentru Tiffany &Co

Data actualizării: | Data publicării:
Doliu. Unsplash.com/ autor David Tomaseti
Descriere foto: Doliu. Unsplash.com/ autor David Tomaseti

Designerul de bijuterii Elsa Peretti, care a lucrat timp de peste cinci decenii pentru firma Tiffany & Co., a murit joi la 80 de ani la casa ei din localitatea spaniolă Sant Marti Vell (Girona, estul Spaniei), a informat sâmbătă celebra marcă de bijuterii, într-un comunicat de presă.

"Elsa a fost nu doar o creatoare, ci şi un stil de viaţă", se arată în comunicatul difuzat de Tiffany &Co., care a considerat-o "o artizană magistrală, care a revoluţionat lumea creaţiei de bijuterii".

Bijuteriile şi piesele sale de design pentru Tiffany & Co. se regăsesc în colecţii găzduite de Muzeul Britanic (în 2009, muzeul a achiziţionat 30 dintre creaţiile creatoarei pentru colecţia sa din secolul XX), Muzeul de Arte Plastice din Boston şi Muzeul de Arte Plastice din Houston.

Elsa Peretti s-a născut la 1 mai 1940, la Florenţa, Italia, unde a crescut alături de părinţii şi fraţii ei. Elsa este fiica lui Ferdinando Peretti şi a Mariei Luisa Pighini. Tatăl ei, Ferdinando, a fost fondatorul Anonima Petroli Italiana, o mare companie italiană de petrol, în 1933. Ea a studiat la Şcoala Volbicela din Roma. După ce s-a mutat la Milano a studiat şi a obţinut o diplomă în design interior şi a lucrat pentru arhitectul Dado Torrigiani, notează Agerpres.

Elsa şi-a început cariera de designer de bijuterii în 1969. S-a mutat la New York şi a început prin a crea bijuterii pentru câţiva designeri de top, inclusiv Oscar de la Renta, Giorgio di Sant'Angelo şi Halston. Din 1974, a lucrat exclusiv cu producătorul de bijuterii Tiffany & CO şi a creat peste treizeci de colecţii pentru această companie. Prima colecţie a lansat-o la sfârşitul anilor '70.

Este renumită pentru crearea de piese atemporale, care au devenit favorite ale vedetelor. A organizat prima expoziţie retrospectivă la "Fashion Institute of Technology" (FIT), din New York, în 1990. Artista şi-a câştigat un loc printre cei mai mari designeri cunoscuţi până în prezent, prin bijuteriile şi obiectele decorative.

În 1968, Peretti şi-a cumpărat o casă în Sant Marti Vell din Catalonia, Spania. În următorii zece ani, casa a fost restaurată. Până în anii 1980, casa de culoare galben-muştar era refugiul artistei. Numeroase piese create de ea, precum colierul cu scorpion, aflat în prezent în Muzeul Britanic, au fost inspirate din flora şi fauna din Sant Marti Vell. Peretti a contribuit la restaurarea şi renovarea mai multor clădiri. Începând cu 2017, aproximativ jumătate din sat a fost reconstruit.

În 2013, Peretti a fost prima persoană non-catalană care a primit Premiul Naţional pentru Cultură din partea Consiliului Naţional pentru Cultură şi Arte al Cataloniei (CoNCA).Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel