Doliu în lumea filmului. Alan Arkin, actorul câștigător al premiilor Oscar și Tony, a murit la 89 de ani

Data publicării:
Alan Arkin în 'The Kominsky Method' - captură video YouTube
Descriere foto: Alan Arkin în 'The Kominsky Method' - captură video YouTube

Alan Arkin, actorul premiat cu Oscar pentru "Little Miss Sunshine", a murit la 89 de ani 

Alan Arkin a câștigat un Oscar pentru filmul 'Little Miss Sunshine' din 2006 și a jucat recent alături de Michael Douglas în 'The Kominsky Method'


Decesul său a fost confirmat în exclusivitate pentru PEOPLE de către fiii săi Adam, Matthew și Anthony, care au oferit împreună o declarație în numele familiei: "Tatăl nostru a fost o forță a naturii cu un talent unic, atât ca artist, cât și ca om. Un soț, tată, bunic și străbunic iubitor, a fost adorat și ne va lipsi foarte mult."

Cel mai recent, Arkin a jucat în The Kominsky Method pentru Netflix alături de Michael Douglas, obținând nominalizări la Emmy în 2019 și 2020 și nominalizări la Globul de Aur și Screen Actors Guild în 2020 și 2021. În Little Miss Sunshine (2006), Arkin l-a interpretat pe Edwin Hoover, bunicul familiei disfuncționale. Rolul său - care s-a întins doar pe 14 minute de ecran - i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Rolul memorabil al lui Arkin în drama politică Argo, regizată de Ben Affleck în 2012, i-a adus a patra nominalizare la Oscar. El l-a interpretat pe producătorul veteran Lester Siegel, al cărui simț al umorului ascuțit și a cărui replică mușcătoare a cucerit publicul.

Fiul său, Adam Arkin, în vârstă de 66 de ani, este, de asemenea, un actor și regizor bine cunoscut, care a jucat în filme de televiziune de succes, printre care Chicago Hope, 8 Simple Rules și Sons of Anarchy.

Biografie Alan Arkin

Alan Arkin s-a născut în Brooklyn, New York, la 26 martie 1934; familia sa s-a mutat în Los Angeles în timpul copilăriei. Acesta "este motivul pentru care nu locuiesc acolo acum", a glumit Arkin pentru PEOPLE în 1979, din casa sa din Chappaqua, New York.

După ce a terminat liceul, Arkin a urmat mai multe facultăți diferite și a abandonat cel puțin trei, inclusiv Bennington College din Vermont, care îl menționează ca absolvent al promoției 1955.

"S-ar fi putut să mă dea afară", a declarat Arkin pentru PEOPLE despre experiența sa din facultate într-un reportaj din 1979 despre el și cea de-a doua soție a sa, actrița Barbara Dana. "Nu-mi amintesc".


După ce a părăsit colegiul, Arkin a început o scurtă carieră în muzică cu un grup folk numit Tarriers, unde a cântat și a cântat la chitară. Grupul, care a avut o scurtă durată de viață, a produs single-ul de succes "The Banana Boat Song", aflat în top 5 în 1957.

Dar Arkin, care luase lecții de actorie încă din copilărie, a renunțat la trupă și a încercat să se afirme ca actor. În 1960, Arkin a ajuns în Chicago și a devenit unul dintre primii membri ai trupei de comedie de improvizație Second City, potrivit unui istoric de pe site-ul organizației.

"Second City mi-a salvat viața. Mi-a salvat literalmente viața", a declarat Arkin. "Am sentimentul că este adevărat și pentru mulți alți oameni".

După ce a petrecut ceva timp pe scena Second City din Chicago, Arkin și-a făcut debutul pe Broadway în 1961 în From the Second City și a continuat cu o interpretare câștigătoare a unui premiu Tony în 1963 în Enter Laughing.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel