Doliu în lumea cinematografiei. Regizorul francez Bertrand Tavernier a murit la 79 de ani

Data publicării:
Doliu în lumea filmului. Unsplash.com/ autor David Tomaseti
Descriere foto: Doliu în lumea filmului. Unsplash.com/ autor David Tomaseti

Regizorul francez Bertrand Tavernier, care a realizat filme precum ''Coup de Torchon'' şi ''L.627'', a murit joi la vârsta de 79 de ani, a anunţat Institutul Lumiere din Lyon

"Alături de soţia sa Sarah, copiii săi Nils şi Tiffany şi nepoţii săi, Institutul Lumiere şi Thierry Frémaux anunţă cu tristeţe şi durere dispariţia, astăzi (joi, 25 martie), a lui Bertrand Tavernier", a scris pe Twitter organizaţia pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cinematografic francez.

Figură proeminentă a cinematografiei franceze, artist angajat în munca eclectică şi recunoscut în străinătate, Bertrand Tavernier a realizat filme de epocă şi contemporane, cu predilecţie pentru subiecţii sociali.

El a fost de asemenea un mare cinefil implicat în conservarea şi transmiterea filmelor, atât prin dorinţa de a apăra un cinematograf francez independent, cât şi prin pasiunea pentru cinematograful american al secolului al XX-lea, notează Agerpres. 
 

Filmele sale au primit numeroase premii: Premiul Louis-Delluc din 1974 pentru "L'horloger de Saint-Paul", nominalizarea la Oscar din 1983 pentru "Coup de torchon", premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes în 1984 pentru "Un dimanche a la campaign", premiul BAFTA în 1990 pentru cel mai bun film străin pentru "La vie et rien d'autre", Ursul de aur la Berlin în 1995 pentru "L'appât", Leul de aur la Veneţia pentru întreaga carieră (2015).

Bertrand Tavernier s-a născut la 25 aprilie 1941 la Lyon (centru-est). Fiul scriitorului şi publicistului René Tavernier, el a descoperit cinematografia în timpul unui sejur într-un sanatoriu.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel