Doliu în lumea cinematografiei. Actrița Raquel Welch a murit, la vârsta de 82 de ani

Data publicării:
Raquel Welch, captură video Youtube
Descriere foto: Raquel Welch, captură video Youtube

Legendara actriță Raquel Welch s-a stins din viață.

Actriţa americană Raquel Welch, vedetă a anilor 1960 şi 1970, rămasă în amintirea Hollywoodului ca una din cele mai frumoase femei pentru rolul de naiadă în bikini din piele de animal interpretat în filmul "O poveste preistorică", a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, informează miercuri AFP.

Conform unui anunţ făcut de managerul său, Rachel Welch "a murit în pace în această dimineaţă, după o scurtă boală".

De-a lungul carierei a apărut în peste treizeci de filme, printre care "Călătorie fantastică" şi "Cei trei muşchetari". După dispariţia lui Marylin Monroe în 1962, tânăra amazoană cu coama castanie a preluat în 1966 statutul de sex simbol universal, spulberând preconcepţiile că doar o blondă ar putea întruchipa chintesenţa feminităţii.

Faima ei s-a bazat însă pe o neînţelegere: i se cerea doar se dezbrace, deşi Raquel Welch a vrut întotdeauna să demonstreze că are talent."Chiar am avut senzaţia că oamenii râdeau de mine, erau interesaţi doar de cealaltă femeie: cea călare, în bikini din piele de iepure, cu această siluetă de clepsidră imposibilă! Erau toţi îndrăgostiţi de acest gen de super femeie venită direct din Amazonia".

Născută la Chicago pe 5 septembrie 1940 dintr-un tată inginer aeronautic bolivian şi o mamă americană cu origini irlandeze, Jo-Raquel Tejada a crescut în California, unde a învăţat dansul clasic. La 14 ani, tânăra latino-americană a câştigat premiul "Miss fotogenic", primul dintr-o serie lungă care include, printre altele, "Miss forme" şi "Miss frumuseţe între frumuseţi".

După o scurtă căsătorie cu James Welch, o iubire din anii liceului cu care a făcut doi copii înainte de 20 de ani, se mută la Dallas şi trăieşte din slujbe mărunte, precum chelneriţă şi model de postere. În căutarea celebrităţii, se întoarce la Los Angeles în 1963, unde îl cunoaşte pe Patrick Curtis, un agent de publicitate întreprinzător. El este cel care lansează cariera acestei tinere cu forme înnebunitoare şi o convinge să păstreze numele de Welch pentru a-şi ascunde originile latino, care nu erau pe gustul hollywoodian la acea vreme. Rachel a început să joace în filme mediocre, cel mai notabil dintre ele fiind "Parcul de distracţii", unde a apărut alături de Elvis Presley.

După vreo 20 de roluri de figuraţie este remarcată de studioul 20th Century Fox, care a ales-o în 1966 drept cap de afiş pentru "Călătorie fantastică" a lui Richard Fleicher. Filmul science fiction o ajută să îşi lanseze cariera cinematografică.

În acelaşi an a jucat în "O poveste preistorică", un film aproape mut, care va marca istoria cinematografiei doar prin afişul său, în care Raquel apare în celebrul bikini din piele de animal."Oamenii mă vedeau ca pe un simbol sexual, dar în realitate eram o mamă singură cu doi copii mici!", exclama actriţa o jumătate de secol mai târziu în autobiografia ei "Dincolo de decolteu"."M-aţi putea imagina pe afiş cu un copil sub braţ şi cu celălalt într-un cărucior? Asta ar cam distruge puţin mitul, nu-i aşa?"

În 1967, s-a căsătorit cu Patrick Curtis la Paris, purtând o rochie mini albă, din plasă, care a făcut senzaţie. Bogată şi devenită celebră, începe să trăiască pe picior mare: vilă somptuoasă în Beverly Hills, piscină cu marmură neagră, Rolls-Royce. În noiembrie 1969 apare pe coperta The Times.

A continuat să facă filme în anii 70, limitându-se la statutul ei de frumuseţe în toate genurile în care s-a aventurat, western-uri, poliţiste, sau chiar o comedie alături de Jean-Paul Belmondo. În 1969, scene erotice inedite alături de actorul de culoare Jim Brown în "100 de carabine" şi rolul său de transgender din parodia "Myra Breckinridge" (1970) nu au ajutat-o să îşi dezvolte imaginea. Cu toate acestea, a câştigat un Glob de Aur pentru "Cei trei muşchetari" în 1973.

Concediată de studioul MGM în 1982, a obţinut 15 milioane de dolari pentru încălcarea abuzivă a contractului. Cazul nu-i face însă publicitate bună.

Pasionată de yoga, Raquel Welch s-a lansat, la fel ca Jane Fonda, în industria dedicată bunăstării.

După ce şi-a ascuns multă vreme originile latine, atrăgătoarea sexagenară şi-a asumat rădăcinile, jucând rolurile unor hispanice în "O familie americană" ("American Family") în 2002 sau "Bucătarul şi fetele lui" ("Tortilla soup") în 2001.

La 68 de ani, a divorţat de al patrulea soţ, cu 14 ani mai mic.

Spre sfârşitul carierei a apărut ocazional pe ecran, acordând mai multă atenţie în schimb mărcii sale de peruci.

A lăsat în urmă doi copii, Damon şi Tahnee Welch, noteazp Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel