Doliu în lumea cinematografiei. A murit actorul Michel Bouquet

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Sixteen Miles Out
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Sixteen Miles Out

Actorul francez Michel Bouquet, de două ori câştigător al premiului Cesar, a murit la 96 de ani

Actorul Michel Bouquet, un punct de reper al teatrului şi cinematografiei franceze şi dublu laureat al premiului Cesar pentru cel mai bun actor, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, potrivit informaţiilor oferite de apropiaţii săi presei locale.

Bouquet, unul dintre giganţii interpretării din generaţia sa, este cunoscut pentru participarea atât în piese de teatru cât şi în filme unde a lucrat cu regizori reputaţi precum Henri-Georges Cluzot, Francois Truffaut, Claude Chabrol, Nadine Trintignant sau Robert Guédiguian.

În 2002, a fost recompensat cu premiul Cesar pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa în filmul "'Comment j'ai tué mon pere", de Anne Fontaine, şi din nou în 2006 pentru rolul preşedintelui socialist Francois Mitterrand, în "Le promeneur du Champ de Mars", regizat de Robert Guédiguian.

Unul dintre ultimele sale roluri pe marele ecran a fost cel al pictorului Pierre-Auguste Renoir, într-un film în regia lui Gilles Bourdos despre ultimii ani ai artistului.

Însă rolurile care i-au adus cea mai mare apreciere au fost cele de teatru, mai ales interpretarea sa din "Avarul" de Moliere, cu mai multe adaptări de-a lungul carierei sale sub bagheta regizorilor Pierre Franck şi Georges Werler, sau cel din piesa "Regele moare" de Eugene Ionesco, pe care l-a interpretat timp de două decenii pe mai multe scene din Franţa.

Născut la Paris în 1925, Michel Bouquet a murit într-un spital din Paris, au declarat agenţii săi postului de radio France Info, care nu au precizat cauzele decesului. El şi-a început cariera când avea 17 ani, la Teatrul Chaillot din Paris, în rolul liderului Revoluţiei franceze, Maximilien Robespierre.

Actorul s-a stins din viaţă în anul în care se celebrează 400 de ani de la naşterea celui mai cunoscut dramaturg francez, Moliere, în ale cărui piese adaptate a jucat de nenumărate ori, precum "Tartuffe"', "Don Juan" sau "Le malade imaginaire", printre altele.

Pe marele ecran publicul l-a aplaudat mai ales în filmele lui Claude Chabrol ("La femme infidele", 'Poulet au vinaigre') şi ale lui François Truffaut ("La mariée était en noir", din 1967 şi "La Sirene du Mississippi" din 1968). L-a interpretat, de asemenea, pe nemilosul inspector Javert, care voia cu orice chip să-l aresteze pe Jean Valjean din "Les Misérables" (Robert Hossein, în 1982).

Michel Bouquet şi-a luat adio de la scenă în 2017, la 93 de ani, ca urmare a oboselii. Ultima sa apariţie a fost în "Tartuffe", la venerabila vârstă de 91 de ani, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel