Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la vârsta de 79 de ani. Vlad Enăchescu, devastat de durere: „A fost foarte greu fără mama, acum am rămas și fără tine”

Data actualizării: | Data publicării:

S-a stins din viaţă dirijorul Voicu Enăchescu

Dirijorul Voicu Enachescu, unul dintre reperele mişcării corale din România, s-a stins din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a informat Radio România Cultural.

Născut în 24 mai 1943, în localitatea Brăneşti, din judeţul Dâmboviţa, Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Paşcanu, Petre Crăciun, Constantin Romaşcanu. Prima experienţă corală o trăieşte în Corul de Copii Radio, unde devine fascinat de maestrul dirijor de la aceea perioadă - Ion Vanica.

Pasiunea pentru dirijatul coral prinde contur în toamna anului 1972 când înfiinţează un grup coral alcătuit din studenţi ai Universităţii Bucureşti şi ai Conservatorului - Corul de Cameră Preludiu, ansamblu ce avea să devină unul dintre cele mai titrate şi apreciate ansambluri corale din Romania. În 1991, devine director al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. De-a lungul timpului, Voicu Enachescu a dirijat corurile Filarmonicilor din ţară - Craiova, Iaşi, Bucureşti şi a sustinut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franţa, Olanda, Grecia, Republica Moldova sau Polonia.

În 2004 a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii".

Trupul neînsufleţit al muzicianului va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român, între orele 13,30 - 17.00 unde cei care i-au apreciat arta îi pot aduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc, luni, 21 noiembrie, ora 12.00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera, potrivit site-ului Radio România Cultural, notează Agerpres.

 

Fiul dirijorului, devastat de durere

Jurnalistul Vlad Enăchescu, fiul regretatului dirijor, a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj sfâșietor. 

 

„79 de ani de viață, 50 de ani de Preludiu, 46 de ani petrecuți alături de tine, într-o relație specială tată-fiu, așa cum mi-aș dori să o aibă cât mai mulți…TU mi-ai arătat magia muzicii, TU m-ai virusat cu pasiunea și dragostea pentru sport și TU mi-ai dat aripi să zbor și mi-ai oferit cu eleganță și generozitate libertatea de a-mi alege calea. Apoi te-am simțit mereu aproape, atent, de veghe, gata oricând pentru a interveni. Aș avea multe să îți spun la despărțire, dar tare greu îmi vine să aștern niște cuvinte, pentru că îmi plânge sufletul. A fost foarte greu fără mama, acum am rămas și fără tine… Mă alină doar ideea că te regăsești cu mama și sper din suflet că acolo sus, să fie lumină! Drum lin, tata! Îți mulțumesc pentru tot, sunt mândru de tot ce ai realizat și o să te port pentru totdeauna în suflet!”, a scris Vlad Enăchescu pe Facebook.

 

 

 

Cine a fost Voicu Enăchescu


Voicu Enăchescu, dirijorul şi fondatorul Corului de Cameră "Preludiu", director artistic al Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română", preşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România, s-a născut la 24 mai 1943 în localitatea Brăneşti, judeţul Dâmboviţa, potrivit www.ancorom.ro.

A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (cunoscută după anii '50 drept Conservatorul ''Ciprian Porumbescu"), unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Paşcanu, Petre Crăciun sau Constantin Romaşcanu, devenind apoi asistent al dirijorului Ion Vanica la Corul CFR, dirijor secund al Corului Universităţii (1965-1972).

În toamna anului 1972 a înfiinţat Corul de Cameră "Preludiu", alcătuit din studenţi ai Universităţii Bucureşti şi ai Conservatorului, ce avea să devină în timp unul dintre cele mai titrate şi apreciate ansambluri corale din România. Primul concert al Corului de cameră "Preludiu" a avut loc pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, la 1 noiembrie 1972, avându-l la pupitrul dirijoral pe fondatorul său - maestrul Voicu Enăchescu.

În 1991 a devenit directorul Centrului de Cultură "Tinerimea Română", iar în 1998, preşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România.

De-a lungul timpului a colaborat cu corurile filarmonicilor din Bucureşti, Iaşi sau Craiova, a susţinut workshopuri de specialitate cu coruri din Franţa, Olanda, Grecia, Republica Moldova sau Polonia şi a făcut parte din juriul mai multor festivaluri.

Ca o recunoaştere a activităţii artistice deosebite, dirijorul Voicu Enachescu şi Corul Preludiu au primit premiile pentru cel mai bun dirijor şi premiul I şi medalia de aur la Festivalul Coral Internaţional din Beijing, China (2002, 2012). În 2004, Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Comandor pentru promovarea muzicii româneşti pe plan internaţional, pentru contribuţii remarcabile la critica muzicală de specialitate, notează Agerpres



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel