Dezlegare la pește - 25 martie 2022. Rețeta zilei: Pește în crustă de sare

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Pexels/ Ksenia Chernaya
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Pexels/ Ksenia Chernaya

Această rețetă de pește în crustă de sare la cuptor este alegerea ideală pentru a sărbători Buna Vestire. Iată cât de simplu îl poți prepara. 

Buna Vestire este prăznuită de Biserică în ziua de 25 martie.

 
Sărbătoarea Bunei Vestiri este închinată Maicii Domnului şi aminteşte de venirea Arhanghelului Gavriil la Fecioara Maria din Nazaret, pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor (Luca 1, 26-38).

Postul Paștelui are două zile în care este dezlegare la pește, de Buna Vestire și de Florii. Astfel, conform tradiției se spune că persoanele care mănâncă pește în această zi, se vor simți tot anul precum se simte peștele în apă.

Rețetă pește în crustă de sare 

Ingrediente


Pentru crustă vei avea nevoie de:


2 kg. sare iodată

150 ml. apă

2 albușuri

1 crenguță rozmarin

1 crenguță cimbru

Coajă de la o limetă

Coajă de la o lămâie


Pentru pește vei avea nevoie de:

2 pești Dorada 800-900 gr. eviscerați 

½ lămâie

½ limetă

½ ardei chili tăiat felii

2 crenguțe mici de cimbru

2 crenguțe mici de rozmarin

2 crenguțe mici de mărar


Mod de preparare:


Vom toca mărunt rozmarinul și cimbrul și le vom pune peste sare, coaja rasă de la lămâie și limetă. Vom adăuga și albușurile de ou, apă și vom amesteca bine. 

Vom tăia felii lămâia și limeta. Vom condimenta peștii în interior cu puțină sare și vom adăuga în burțile lor câteva felii de de lămâie, limetă, ardei chili și un buchețel mic de rozmarin cimbru și mărar.

Vom tapeta o tavă de copt cu hârtie și vom pune 1/3 din cantitatea de sare. Vom pune peștele și îl vom acoperi cu cantitatea de sare. 

Punem tava în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 30-35 de minute. 

După ce peștii sunt gata îi vom lăsa să se răcească 10 minute și vom sparge crusta de sare. O vom îndepărta cu tot cu piele. 


Poftă bună!

 

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Iată ce trebuie să faci în această zi mare 

 

De Buna Vestire nu trebui să te cerți, căci îți va merge rău tot anul. Pe 25 martie trebuie să gândești poziitv, să fii bun și fericit întreaga zi, pentru a primi vești bune. 

Oamenii trebuie să meargă la Biserică în această zi de mare sărbătoare și să dea de pomană sufletelor adormiților. 

Se spune că pe data de 25 martie se aude cucul pentru prima dată în an. Iar cel care îl aude, trebuie să numere de câte ori cântă, pentru a ști câți ani mai are de trăit. 

Tradiția spune că tinerii care auzeau cântecul cucului, aflau cât timp mai au până la însurătoare. Dacă cucul tăcea, însemna că nu mai au de așteptat mult până la căsătorie.

Data acestei sărbători a variat la început. Înainte de a fi sărbătorită pe 25 martie, Buna Vestire era prăznuită pe data de 5 ianuarie și pe 18 decembrie. Buna Vestire este sărbătorită de armeni pe data de 7 aprilie, deoarece sărbătoresc Nașterea Domnului pe data de 6 ianuarie, potrivit doxologia.ro. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel