Dermatita „Margherita”. Mihaela Bilic avertizează: ce se întâmplă dacă ne “jucăm” cu lămâie la soare

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Noah Buscher
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Noah Buscher

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra riscurilor la care se expun cei care intră în contact cu lămâile atunci când sunt la plajă. 

Potrivit medicului, atingerea lămâilor atunci când stăm la soare ar putea declanșa câteva probleme serioase de sănătate. 

„Dermatita Margherita…sau cum ne putem trezi cu arsuri, dacă ne “jucăm” cu lămâie la soare.


Avertisment: dacă sunteți pe plajă, la picnic sau oriunde este soare, evitați să puneți mâna/să stoarceți lămâie sau lime, contactul cu pielea poate provoca pigmentări grave și chiar arsură. Deși în lumea medicală patologia nu este recunoscută de niciun studiu, literatura științifică a confirmat în 2017 acest fenomen denumit “dermatita Margherita”, după numele unui cocktail celebru. În practică s-a constatat că manipularea de citrice/legume pentru a prepara cocteiluri/salate și expunerea ulterioară la soare, fără să ne spălăm pe mâini, poate cauza arsuri.


Anumite fructe și legume conțin o substanță fotosensibilă din categoria fourcoumarinelor numită psoralen. Compusul vegetal interacționează cu razele ultraviolete și devine toxic pentru piele, ca urmare poate declanșa FITO foto dermatite. Aceste reacții cutanate sunt caracterizate de hiperpigmentare (zona care a venit în contact cu coaja/zeama de lămâie devine maronie) și arsuri de diferite grade, cu înroșirea pielii și usturime. 

Fenomenul este mai frecvent decât credem și se apare la persoanele care se întorc din vacanțe petrecute la soare. Este suficient să storci într-o limonadă sau peste o salată câteva felii de lămâie și apoi, din neatenție, să te atingi pe piele cu mâna nespălată. După câteva ore, în funcție de sensibilitatea pielii, te trezești că pielea începe să te usture fără motiv, iar în câteva zile zonele respective devin închise la culoare, vineții sau, mai grav, roșii și inflamate.


Pe lângă citrice, FITO foto dermatitele pot fi provocate și de frunzele de smochin, țelină, morcov sau pătrunjel, legume ce conțin psoralen. Gravitatea arsurii depinde de cantitatea de substanță prezentă pe piele și de durata de expunere la soare. Pielea poate deveni roșie și iritată, iar leziunile se pot agrava în cele 2-3 zile care urmează, înainte de a se resorbi. În cazul în care apar pustule se pot prescrie creme pe bază de steroizi, antihistaminice și antiinflamatorii. 
Ca să nu vă stricați vacanța, aveți grijă de acest amănunt: de câte ori atingeți o lămâie, spălați degetele cu apă din abundență!

 Până și sorbetul de lămâie care se topește și vă curge pe degete poate cauza surprize neplăcute. Lămâia și soarele chiar nu fac casă bună împreună!

P. S. Eu am pățit-o, m-am scărpinat pe față cu mâna plină de zeamă de lămâie și m-am trezit a 2-a zi cu niște dungi vineții, de parcă eram bătută. Norocul meu că am dat peste un medic cu experiență, care mi-a pus diagnosticul corect… altfel chiar nu știam ce m-a “lovit”. Însă a fost nevoie săptămâni bune până să-mi dispară “dermatita Margherita”!”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel