Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Depresia prenatală este firească, însă trebuie gestionată cu atenție pentru a nu pune în pericol sănătatea viitoarei mame și a fătului.

Depresia prenatală este o temă prea puțin abordată în România, comparativ cu cea postpartum, deși pericolul există și înainte de naștere, după cum spun specialiștii.

Avem impresia că perioada de graviditate este ”o permanență fericire”, însă viitoarele mame trec prin momente pe care de cele mai multe ori le maschează tocmai pentru a nu fi arătate cu degetul de către societate, căci sunt în același timp neînțelese și permanent criticate. În plus, la un moment dat ajung să creadă că sunt anormale și preferă să tacă. Cele care spun că s-au acomodat perfect cu noul statut sau că nu s-au simțit măcar o dată triste și singure, (se) mint sau nu pot să recunoască.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat de ce este important să înțelegem depresia prenatală, dar și cum poate fi aceasta prevenită.

”Depresia prenatală nu este cunoscută în România și nu este considerată ca fiind un pericol. Dar ea este într-adevăr unul dintre cele mai importante pericole pentru viitoarele mame. Ea poate fi prevenită în două feluri exclusive.

Ceea ce mănânci, cum mănânci, respectiv hrana sănătoasă care îți conferă senzația de bine. Această senzație de bine se va multiplica cu 5, cu 10, cu 100, cu 1.000, atât timp cât deja corpul tău se modifică în mod negativ.

Iar senzația de bine va aduce mai puțină frustrare, mai puțin stres, mai puțină epuizare mentală în mintea viitoarei mame care spune: Uite, corpul meu este absolut rănit, lovit și atacat de grăsime și de vergeturi. Îl iubesc foarte mult pe copilul meu, dar uite, din păcate ceea ce am pățit este îngrozitor, trebuie să mă repun în formă și voi munci pentru asta.

Ca să nu se ajungă aici avem nevoie de o hrană sănătoasă, specială, care se bazează foarte mult pe legume și pe fructe, dar niciodată fructe seara”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

 

Citește continuarea pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel