Depresia de sărbători. Cum faci față tristeții

Data publicării:
Depresia de sărbători. Unsplash.com/ autor Yuvraj Singh
Descriere foto: Depresia de sărbători. Unsplash.com/ autor Yuvraj Singh

Multe persoane se confruntă cu așa numita „depresie de sărbători”.

În perioada sărbătorilor, unele persoane se simt anxioase sau deprimate. Cauza acestor stări ar fi tulburarea afectivă sezonieră (SAD), cunoscută sub numele de depresie sezonieră, notează Medicinenet.

Cum recunoști depresia de sărbători

Printre efectele tulburării afective sezoniere, se numără: tristețea nejustificată, durerea de cap, consumul excesiv de alimente, supraalimentarea și insomnia.


Pe lângă ajutorul unui terapeut specializat, cei care se confruntă cu simptome de depresie în perioada sărbătorilor, pot ameliora simptomele prin câteva ajustări ale stilului de viață. 

Expunerea regulată la lumină strălucitoare, în special fluorescentă, îmbunătățește semnificativ depresia la persoanele care au tulburarea afectivă sezonieră.

Stabilirea unor obiective realiste, socializarea, activitățile casnice și încercarea de a-i bucura pe alții, ar putea ajuta la combaterea stresului de sărbători.

Sezonul sărbătorilor de iarnă înseamnă, pentru multe persoane, adunări cu familia și prietenii. Pentru altele, însă, Crăciunul poate aduce momente de tristețe, auto-reflecție, singurătate și anxietate.

Cauza depresiei de sărbători


stres
oboseală
asteptari nerealiste
probleme financiare
incapacitatea de a fi cu familia și prietenii


Vremea rece și lipsa luminii, factori dăunători

 

Oamenii își schimbă comportamentul, atunci când nu au posibilitatea de a se expune la soare. Majoritatea oamenilor mănâncă și dorm puțin mai mult pe timpul iernii, iar diminețile  sunt mai întunecate și zilele mai scurte. Acești factori pot influența si starea de spirit. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel