De ce nu este bine să omori paianjenii din casă. Au beneficii uimitoare pentru viața noastră

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Jeroen Bosch
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Jeroen Bosch

Păianjenii ar putea fi o teamă majoră pentru mulți oameni, dar atunci când îi vedeți în casa dumneavoastră, uciderea lor ar putea face mai mult rău decât bine. De ce ar trebui să evitați să ucideți păianjenii în casa dumneavoastră?

Nu omorâți următorul păianjen pe care îl vedeți în casa voastră. De ce? Pentru că păianjenii sunt o parte importantă a naturii și a ecosistemului nostru de interior - și sunt, de asemenea, organisme asemănătoare în sine.

Oamenilor le place să se gândească la locuințele lor ca fiind izolate în siguranță de lumea exterioară, dar multe tipuri de păianjeni pot fi găsite în interior. Unii sunt prinși accidental, în timp ce alții sunt vizitatori pe termen scurt. Unele specii chiar se bucură de marele interior, unde își duc cu plăcere viața și creează alți păianjeni. Aceste arahnide sunt de obicei secretoase și aproape toate cele pe care le întâlniți nu sunt nici agresive, nici periculoase. Și este posibil ca ei să presteze servicii, cum ar fi să mănânce dăunători - unii chiar mănâncă alți păianjeni.

De ce nu este bine să omori paianjenii din casă

Păianjenii de pivniță își părăsesc uneori pânzele pentru a vâna alți păianjeni pe teritoriul lor, imitând prada pentru a-și prinde verișorii pentru cină.

Deși sunt prădători generaliști, predispuși să mănânce tot ce prind, păianjenii capturează în mod regulat dăunători deranjanți și chiar insecte purtătoare de boli - de exemplu, țânțari. Există chiar și o specie de păianjen săritor care preferă să mănânce țânțarii plini de sânge din casele africane. Așadar, uciderea unui păianjen nu doar că îl costă viața arahnidei, ci poate elimina un prădător important din casa dumneavoastră.

Este firesc să ne temem de păianjeni. Ei au o mulțime de picioare și aproape toți sunt veninoși - deși majoritatea speciilor au un venin prea slab pentru a provoca probleme la oameni, dacă colții lor pot să ne străpungă deloc pielea. Chiar și entomologii înșiși pot cădea pradă arahnofobiei. Cunosc câțiva cercetători de păianjeni care și-au învins teama observând și lucrând cu aceste creaturi fascinante. Dacă ei pot face asta, puteți și voi!

Păianjenii preferă să evite oamenii; noi suntem mult mai periculoși pentru ei decât viceversa. Mușcăturile de păianjen sunt extrem de rare. Deși există câteva specii importante din punct de vedere medical, cum ar fi păianjenii văduvă și reclusi, chiar și mușcăturile acestora sunt rare și rareori cauzează probleme grave, potrivit theconversation.com


Dacă chiar nu suportați acel păianjen din casă, apartament, garaj sau de oriunde, în loc să îl striviți, încercați să îl capturați și să îl eliberați afară. Va găsi un alt loc unde să se ducă, iar ambele părți vor fi mai mulțumite de rezultat.

Dar, dacă poți suporta, este în regulă să ai păianjeni în casă. De fapt, este normal. Și, sincer, chiar dacă nu-i vedeți, tot acolo vor fi. Așa că luați în considerare o abordare de tipul "trăiește și lasă să trăiești" pentru următorul păianjen pe care îl întâlniți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel