De ce închidem ochii când strănutăm? Explicația științifică e uluitoare

Data actualizării: | Data publicării:
foto Andrea Piacquadio / Pexels
Descriere foto: foto Andrea Piacquadio / Pexels

Oamenii de știință ne explică de ce închidem ochii atunci când strănutăm.

Strănutul este un act reflex ce se declanşează în momentul în care căile nazale devin iritate şi înfundate, iar organismul încearcă automat să le desfunde. Ochii se închid automat atunci când strănutăm, însă oamenii de știință susțin că există persoane care pot strănuta și cu ochii deschiși.

Într-un studiu publicat în Live Science, oamenii de știință au explicat că închiderea pleoapelor are un rol protector. 
”Este posibil (deși dificil) să ne ținem ochii deschiși în timpul unui strănut. Nu este foarte clar de ce oamenii clipesc în timp ce strănută, dar probabil că joacă un rol protector”, a declarat dr. David Huston, decan asociat în campusul Texas A&M College of Medicine Houston și alergolog la Houston Methodist Hospital.

 


Strănutul oferă protecție

Strănutul, cunoscut cercetătorilor sub numele de reflexul de strănutare, ne protejează pasajele nazale de particulele străine forțând aerul să iasă din plămâni. Cu toate acestea, strănutul implică mai mult decât expulzarea aerului și a particulelor străine.

Când este stimulat, centrul de strănut al trunchiului cerebral ordonă contracții musculare de la esofag la sfincter. Aceasta include mușchii care controlează pleoapele. Unele persoane care strănută varsă și lacrimi. 

”Poate că oamenii închid ochii în timp ce strănută pentru a împiedica particulele expulzate să intre în ochii lor. Prin închiderea automată a pleoapelor atunci când apare un strănut, mai mulți iritanți pot fi împiedicați să intre și să agraveze ochii", a spus Huston.

Potrivit unui studiu, cercetătorii au relatat faptul că viteza maximă a unui strănut este de 4,5 metri pe secundă.

 


Cauzele strănutului

Există mai multe cauze care ne pot determina să strănutăm. Printre acestea, cele mai comune ar fi:
- Alergia la anumite substanţe, precum polenul sau părul de animale. În urma inhalării acestor substanţe este afectat tractul respirator superior, iar nasul înfundat este însoţit de strănutatul frecvent;
- Substanţele iritante: praful, mirosurile puternice sau piperul;
- Gripa, răceala sau infecţiile virale, moment în care se produce strănutul, ca urmare a eliberării căilor respiratorii.

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel