De ce este bine să mănânci dovlecei. 5 beneficii pentru sănătate

Data publicării:
Dovlecei, foto Unsplash/ autor: Caroline Attwood
Descriere foto: Dovlecei, foto Unsplash/ autor: Caroline Attwood

Dovlecelul oferă multe vitamine și poate îmbunătăți și proteja sănătatea inimii, ochilor și a sistemului digestiv. Dovleceii vă pot ajuta, de asemenea, să scăpați de kilogramele în plus. 

Beneficiile pentru sănătate:


1. Dovlecelul oferă o mulțime de vitamine


„Dovlecelul este bogat în numeroși nutrienți, inclusiv vitamina C, vitamina A, mangan, potasiu și magneziu”, spune Kasey Hageman, RDN.


Vitamina C


În special, o ceașcă de dovlecel feliat oferă aproape un sfert din valoarea zilnică a vitaminei C, care acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja de radicalii liberi, conform Institutului Național de Sănătate (NIH).


Vitamina C îmbunătățește, de asemenea, absorbția fierului din alimentele pe bază de plante. De asemenea, ajută sistemul imunitar să funcționeze corect și este necesar pentru producerea de colagen, o proteină structurală care ajută la vindecarea rănilor și menține pielea întinsă.


Vitamina B6


Veți găsi, de asemenea, 11% din DV de vitamina B6 într-o ceașcă de dovlecei felii. Vitamina B6 este importantă pentru menținerea sănătății sistemului nervos și a sistemului imunitar, conform Clinicii Mayo.


Mangan


Între timp, manganul din dovlecei vă va ajuta corpul să producă energie și să protejeze celulele de daune, iar corpul dumneavoastră îl va folosi pentru oase puternice, coagulare a sângelui, reproducere și un sistem imunitar sănătos, conform NIH.


2. Dovleceii vă protejează ochii


„Dovlecelul are un conținut ridicat de antioxidanți, în special carotenoizi precum luteina, zeaxantina și beta-carotenul”, spune Hageman.


Corpul dumneavoastră transformă beta-carotenul în retinol (vitamina A), care este important pentru vederea normală. 


3. Dovlecelul este bun pentru slăbit


„O ceașcă de dovlecei conține doar 17 calorii, este bogată în apă și conține fibre”, spune Hageman. „Această combinație crește sațietatea”.


Cheia este înlocuirea alimentelor cu conținut ridicat de calorii cu fructe și legume - de exemplu, schimbarea pastelor de făină rafinate cu tăiței de dovlecei pentru cină.


„Consumul de tăiței de dovlecei în locul pastelor este o modalitate foarte simplă de a crește aportul de legume fără amidon și de a scădea aportul caloric”, spune Hageman. 


4. Dovlecelul poate aduce beneficii pentru sănătatea inimii


Cu fiecare cană de dovlecei, veți obține un gram de fibre - dar nu vă lăsați înșelați de cantitatea aparent mică. Când vine vorba de fibre, fiecare gram se adaugă pentru a contribui la o bună sănătate a inimii.


Fibrele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase care scade nivelul colesterolului, potrivit Harvard Health Publishing. 


5. Dovleceii pot ajuta digestia


„Dovlecelul conține fibre solubile și insolubile, care ajută la digestie”, spune Hageman. 


"Conținutul său de apă ajută, de asemenea, la hidratarea și digestia generală, ajutând alimentele să treacă mai ușor prin tractul gastro-intestinal."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel