De ce bărbații între 30 - 50 de ani se comportă ca la 15. Leca, despre inteligența emoțională vs. cognitivă: Au trecut printr-o traumă majoră

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Timothy Dykes
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Timothy Dykes

Psihologul Radu Leca a explicat de ce inteligența emoțională și cea cognitivă nu merg ”mână-n mână”, dar și care este cauza unei inteligențe emoționale crescute.

Coeficientul de inteligență se referă la abilitățile cognitive ale unei persoane, precum: capacitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a înțelege idei abstracte, capacitatea de a folosi corect limbajul, de a memora și de a învăța.

De partea cealaltă, din inteligența emoțională fac parte: autocunoașterea, stăpânirea de sine, empatia, abilitățile sociale și motivația.

Deși ne-am aștepta ca aceste două tipuri de inteligență să meargă ”mână-n mână”, se pare că ele funcționează pe principiul ”vaselor comunicante”.

Concret, psihologul Radu Leca susține că ”există un pattern (n.r. tipar/model) care spune că, cu cât omul este mai inteligent din punct de vedere cognitiv, cu atât din punct de vedere emoțional, în cazul în care este sănătos mental, inteligența emoțională este scăzută”.

Mai mult, acesta și-a argumentat afirmația, precizând că ”în cazul în care subiectul este, din punct de vedere cognitiv, înalt, iar din punctul de vedere al sănătății mentale are tot felul de griji, de la simple tulburări de stres până la complexe tulburări de afect, respectiv tulburările efective, anxietate, depresie, atunci inteligența emoțională trebuie să fie luată în calcul fiindcă altfel nu o să poată să iasă din tulburările afective”, a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical.

Totodată, psihologul a ținut să sublinieze faptul că este important să facem o diferență clară între cele două tipuri de inteligență.

”Sunt mulți bărbați, la 30 de ani, care se comportă ca niște puști de 15, iar partenerele lor se întreabă de ce? 

Din cauză că inteligența lor emoțională aparține unui puști de 15 ani, mai mult, este doar o persoană care nu s-a maturizat și nu își asumă responsabilități.

Iar ceea ce înseamnă parte cu surpriză are legătură cu bărbatul de 50 de ani care este trecut prin viață, care are și copii, poate chiar și nepoți, și se comportă ca un copil de 10-15 ani pentru că afirmă că în copilărie nu s-a simțit fericit”, a explicat psihologul, precizând că în ambele cazuri avem de-a face cu o inteligență emoțională scăzută.

Traumele, cauza unei inteligențe emoționale crescute

Potrivit specialistului, oamenii care din punct de vedere al inteligenței emoționale sunt extraordinari sunt reprezentați de cei care au trecut prin multe traume sau printr-o traumă majoră.

”Avem de-a face cu un subiect care se maturizează înainte de vreme, în speță, femeile sunt cele care ating un grad ridicat de inteligență emoțională, în baza tipurilor de traume asimilitate atât în copilărie cât și în adolescență, precum și în perioada de tânăr adult”, a mai spus psihologul.

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel