De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Când ajuți de obicei persoanele nevoiașe? Ce spun românii despre ajutorul pe care-l acordă. Psihologul Radu Leca și voluntarul Laura Ghecenco, au vorbit, pentru DC Medical, despre atitudinea oamenilor când vine vorba de ajutor sau donații, mai ales în preajma sărbătorilor.

Sărbătorile vin și ca un laitmotiv al lunii decembrie, aceasta este perioada în care ni se spune să fim mai buni cu cei din jurul nostru și să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor, fie că vorbim de cel financiar, ce apasă atât de mult în ultima vreme, fie că vorbim de susținere emoțională. Însă ajutorul nu înseamnă să fim mai buni doar de Crăciun, ci în fiecare zi. 

Această perioadă, în care forfota, colindele și luminițele ne trimit cu gândul la copilărie, ar trebui să fie un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi, însă există și mulți care nu simt fastul și nici speranța unor ”Sărbători fericite”.

Pe rețelele de socializare vedem grupuri care se mobilizează să îi ajute pe cei nevoiași, unii pentru un dram de vizibilitate, alții pentru că așa simt că trebuie să facă, însă acest sprijin doar de Crăciun sau de Paște, ori de 1 iunie în cazul copiilor, este poate prea puțin față de adevăratele drame pe care le trăiesc acești oameni.

Când ajuți de obicei persoanele nevoiașe?

Astfel, DC Medical a realizat un sondaj pentru cititorii noștri, pentru a afla cât de des sau dacă sunt dispuși să îi ajute pe cei nevoiași.

La întrebarea ”Când ajuți de obicei persoanele nevoiașe?” au răspuns 2.616 persoane.

În urma răspunsurilor, 194 de persoane au declarat că ajută ”doar de sărbători”, 557 dintre respondenți au afirmat că ”niciodată”, 613 de persoane au declarat că ajută ”atunci când li se cere”, în timp ce 1.252 de cititori DC Medical au votat varianta ”cu orice ocazie”.

 

*Votul reprezintă opinia cititorilor DCMedical. Oricine accesează site-ul poate vota. Nu este un eșantion reprezentativ pentru populația generală.

Fii mai bun, dar nu doar de Crăciun

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate, mecanismul care îi determină pe români să ajute în perioada sărbătorilor. 

”Există o directivă psihoemoțională a poporului român care spune în felul următor: a ajuta e doar de sărbători.

Fiindcă sărbătorile sunt ținute minte, sărbătorile sunt cele care îți oferă iluzia că faci un lucru bun și atâta timp cât tu ajuți pe cineva de sărbătoare tu simți că ai făcut un lucru extraordinar care te ține până la anul”, a declarat psihologul Radu Leca.

La nivel național, încă nu există, în 2022, fundații/ONG-uri care să ofere susținerea persoanelor singure, indiferent de vârstă, nu doar de sărbători, ci tot timpul anului.

De altfel, susține psihologul, există o linie la care oamenii pot suna, ”dar nu are legătură cu singurătatea, ci este în special pentru copiii cu autism, linia de la MagicHelp. Acolo psihologii ajută și persoanele singure, iar cei care sună sunt persoane care au probleme mari de viață, uriașe”.

 

Citește continuarea pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel