„Dator cu o moarte”, de Rodica Mitu. Flaviu George Predescu: Cei care au cunoscut-o îndeaproape se pot considera norocoși. Au avut șansa tangibilității unui suflet sui-generis

Data publicării:
Jurnalista Rodica Mitu, colega noastră de la DC News, nu mai este. A murit la 32 de ani.
Descriere foto: Jurnalista Rodica Mitu, colega noastră de la DC News, nu mai este. A murit la 32 de ani.

Flaviu George Predescu, poet și eseist, realizatorul emisiunii „De Ce Citim” de la DC News și DC News TV, a scris prefața cărții Rodicai Mitu - „Dator cu o moarte”.

Rodica Mitu, redactor-șef adjunct la DC News, ne-a lăsat o carte - „Dator cu o moarte”, un volum postum de poezii și însemnări.

În rândurile de mai jos găsiți prefața scrisă de Flaviu George Predescu:

„Pe mâine, Rodica!

Poeziile și însemnările Rodicăi Mitu văd lumina tiparului în mod tragic într-un volum postum. În astfel de situații, scrierile devin fie encomiastice, fie prea rigide sau șablonarde. 

Cu toate acestea, se confirmă încă o dată că cele mai profunde creații se nasc din suferință. Între aceste alternative, echilibrul care trebuie păstrat este asemenea liniuței dintre anul nașterii și cel al morții de pe o cruce, pe care filozofii l-au atribuit simbolic duratei vieții. Pe de-o parte scurtime, pe de altă parte separație aparent nesemnificativă între cele două numere antipodice, anul de început și cel de sfârșit al existenței fiecărui om; „pentru cuvintele care s-au spus într-un asfințit de pe o cruce spre altă cruce” cum magistral scrie Jose Luis Borges în Alt poem al darurilor. 

 

Și nu atât scurtimea vieții ne revoltă, cât prea ușoara nimicire a valorilor după care ne ghidăm pe parcursul existenței noastre: dreptatea și sensul. Orice eveniment care prin încălcarea sensului existenței sfârșește în prematura dispariție a unei vieți curate și nevinovate, ne înfurie și ne dezarmează, făcându-ne să întrebăm: de ce?  

Rodi părăsește această lume la anii prefixului trei, alăturându-se unei companii celeste excepționale. O întreagă întreprindere de nume pecetluite în mod injust cu o existență efemeră. Întrebarea-ghilotină, la care nu s-a găsit un răspuns de minimă consolare pentru cei care pierd oameni dragi, continuă să își caute de milenii răspunsul. 

Poemele din Dator cu o moarte poartă în ele sentimentul revoltei și ironiei față de boală și defect: „chipul din oglindă nu e al meu/ și atunci, nici numele nu-mi aparține” (Din oglindă). Nevoită să se maturizeze de timpuriu, din cauza suferinței, poeta se identifică în mod tragic cu propria durere: „uneori, nici nu mai înțeleg unde începe ea/ și unde încep eu” și conchide în mod dramatic replica nemiloasă a Durerii: „voi dispărea numai alături de corpul care mă poartă” (Femeie trebuia să fii!). ”

 

Citește continuarea pe DC News.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel