Custodele Coroanei: Îmi reînnoiesc angajamentul faţă de români că farul călăuzitor al Regelui Mihai nu se va întuneca niciodată

Data publicării:
Majestatea sa Margareta, Foto Facebook
Descriere foto: Majestatea sa Margareta, Foto Facebook

Farul călăuzitor al Regelui Mihai, acea lumină a unei Românii principiale şi drepte, nu se va întuneca niciodată, le-a transmis românilor Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, în cuvântul rostit la Castelul Peleş, duminică, în cadrul ceremoniei în care Geneva School of Diplomacy and International Relations i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

"Mâine sărbătorim o sută de ani de la naşterea Regelui Mihai. De-a lungul vieţii mele, farul luminos a tot ceea ce am făcut a fost tatăl meu. Ori de câte ori mă întrebam ce direcţie să iau, nu trebuia decât să mă uit la acel far călăuzitor şi să obţin răspunsul corect. Vă mulţumesc pentru prestigiosul doctorat onorific acordat de universitatea dumneavoastră şi îmi reînnoiesc angajamentul faţă de români că farul călăuzitor al Regelui Mihai, acea lumină a unei Românii principiale şi drepte, nu se va întuneca niciodată", a arătat Custodele Coroanei în discursul său.

Ceremonia în cadrul căreia Geneva School of Diplomacy and International Relations a acordat titlurile de Doctor Honoris Causa Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteţei Sale Regale Principelui Radu a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din staţiunea Sinaia.


"Tatăl meu, Regele Mihai, la fel ca toţi predecesorii mei, a prezidat multe evenimente publice în această sală, iar noi continuăm această tradiţie astăzi, dar în circumstanţe foarte diferite. Căci condiţiile României de pe vremea tatălui meu erau sumbre. Atunci ne confruntam fie cu dominaţia nazismului şi fascismului, fie cu dominaţia Uniunii Sovietice a lui Stalin. România anului 2021 se află într-o poziţie incomparabil mai bună. Suntem membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, o reţea de organizaţii care susţin stabilitatea noastră astăzi şi ne asigură securitatea şi prosperitatea în viitor", a spus Custodele Coroanei.

În context, Majestatea Sa a subliniat importanţa apartenenţei ţării noastre la cele două organizaţii.


"În NATO, România este deja un exportator, nu doar un consumator de securitate. Şi în Uniunea Europeană, conducerea noastră politică va face tot posibilul pentru a susţine unitatea ţelurilor noastre; oricare ar fi dezacordurile pe care le avem, ştiu că ţara noastră nu va ameninţa niciodată unitatea Uniunii Europene", a afirmat Custodele Coroanei.

Totodată, Majestatea Sa a menţionat contribuţia Familiei Regale, alături de instituţiile Statului, la promovarea imaginii şi intereselor României la nivel global.

"În timpul călătoriilor noastre, al discursurilor şi al multor alte activităţi, dorim să subliniem rădăcinile profund europene ale ţării şi societăţii noastre şi contribuţia noastră durabilă la continentul european. Este o contribuţie multidisciplinară, multi-religioasă şi multi-etnică, care îmbogăţeşte continentul şi care este îmbogăţită de acesta, o contribuţie care nu este încremenită în trecut, ci se bucură, în multe privinţe, de o renaştere astăzi, deoarece milioane de cetăţenii noştri îşi stabilesc reşedinţa în alte ţări, mulţi - sper - doar pentru o perioadă scurtă de timp. Nu cred că efortul Familiei noastre este o întreprindere pur naţionalistă. Sper că ceea ce intenţionăm să facem va evidenţia şi cât de interconectată este aşa-numita Europă de Vest cu aşa-numitul Est. Suntem împreună acum pentru că am fost mereu împreună; doar răsucirile crude ale istoriei ne-au separat temporar. Pe urmă, efortul nostru nu trebuie să fie exclusiv european. La fel cum conducerea politică se străduieşte să facă în mod constant, trebuie să subliniem şi rolul esenţial al celor două mari naţiuni nord-americane în Alianţa noastră transatlantică, precum şi motivul pentru care ar trebui să rămânem uniţi", a transmis Custodele Coroanei, potrivit Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel