Cum te vindeci de BOALĂ. Dulcan: De ce să-i spui unui om că moare, că nu are nicio șansă? Dacă îi spunem asta, îi BLOCĂM sistemul imunitar

Data publicării:
foto MART PRODUCTION / Pexels
Descriere foto: foto MART PRODUCTION / Pexels

Medicul Dumitru Constantin Dulcan a spus ce se întâmplă în momentul în care îi spunem unui om că nu are nicio șansă. 

Medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan susține că unul dintre aspectele importante în tratarea unei boli este comunicarea cu pacientul, pentru că starea psihică determină evoluția stării de sănătate.

În plus, potrivit lui, cuvintele pe care le folosim în comunicarea cu o persoană bolnavă pot îmbunătăți sau agrava parcursul clinic al acesteia.

Totodată, medicul neurolog subliniază faptul că pacienții care au o atitudine optimistă au mai multe șanse de vindecare.

Medicul Dumitru Constantin Dulcan: Știți ce facem noi când le spunem oamenilor că nu au nicio șansă să se vindece? Îi blocăm sistemul imunitar!"
 

"Putem să comunicăm o veste proastă în foarte multe maniere. Poți să fii tu însuți foarte speriat și să comunici, iar reacția ta să fie receptată în aceeași manieră, sau poți să comunici într-o stare afectivă liniștită.

Nu cred că putem să spunem tot ce vrem lumii. Există lucruri pe care nu le putem comunica pentru că ar face rău. De ce să îi spui unui om că moare? De ce să îi spui că nu are nicio șansă? A fost un om în istoria religiei care s-a numit Iisus, și în momentul în care el vindeca, celălalt îl lăuda, și în modestia lui a spus: nu eu, ci credința ta te-a vindecat!

Știți ce facem noi când le spunem oamenilor că nu au nicio șansă să se vindece? Îi blocăm sistemul imunitar. Noi ne naștem cu toate posibilitățile de boală, dar și de apărare. Vreau să nuanțăm. Nu înseamnă că nu trebuie să îi spui nimic acelui om, dar trebuie să folosim acei termeni prin care omului aceluia nu îi facem rău.

O boală o vindeci în funcție de starea ta psihică. Dacă tu nu reușești să ieși din reacția de depresie, de anxietate, de frică, atunci ai puține șanse să te vindeci. Eu îi vedeam pe pacienții mei din secție cu același accident vascular. Unul era optimist, avea încredere, și se vindeca mult mai repede", a declarat medicul Dumitru Constantin Dulcan, într-un interviu pentru Etno TV.

Citește continuarea pe DC Medical. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel