Cum te porți cu o persoană aflată în DEPRESIE. Ce să spui și ce să NU spui niciodată

Data publicării:
Depresie, foto Unsplash/ autor: Uday Mittal
Descriere foto: Depresie, foto Unsplash/ autor: Uday Mittal

Un expert în sănătate mintală dezvăluie care sunt cele mai bune modalități de a sprijini un prieten sau un membru al familiei care se confruntă cu depresia.

Sunt șanse mari să cunoașteți pe cineva care suferă sau a suferit de depresie, chiar dacă nu știți acest lucru. Numai în 2020, aproximativ 21 de milioane de adulți din America au experimentat cel puțin un episod depresiv major, potrivit National Alliance of Mental Illness (NAMI) - adică 8,4% din populația țării. În 2019, 18,5% dintre adulți au avut simptome de depresie care au variat de la ușoară la severă, potrivit CDC.

Atunci când afli că cineva din viața ta suferă de depresie, s-ar putea să nu știi ce să spui sau cum să răspunzi și să te îngrijorezi că spui ceva greșit, mai ales dacă nu înțelegi prea multe despre această boală sau nu înțelegi cât de  gravă este.

Un expert în sănătatea mentală explică ce îi putem spune unei persoane care se confruntă cu depresia, care să îi fie cu adevărat de ajutor, și nu să o rănească.


Ce este depresia


După cum explică NAMI (Alianța Națională pentru Boli Mentale), atunci când o persoană suferă de tulburare depresivă (care este denumită în general "depresie"), aceasta nu înseamnă că se simte pur și simplu tristă sau că trece printr-o perioadă dificilă în viața sa. 

Depresia este o afecțiune gravă a sănătății mintale care afectează oameni de toate vârstele, rasele și mediile socio-economice. 

"Este important să se facă diferența între o dispoziție depresivă și un episod depresiv major", spune Christine Crawford, MD, MPH, director medical asociat la NAMI (Alianța Națională pentru Boli Mentale). "Cu cât putem face mai mult acest lucru, cu atât mai bine vor putea oamenii să o recunoască și să obțină ajutor."

 În cazul tulburării depresive, continuă Dr. Crawford, "simptomele stau în calea funcționării - la locul de muncă, acasă, în relațiile tale. Iar atunci când simptomele persistă timp de două săptămâni, este o problemă medicală serioasă pentru care cineva trebuie să primească ajutor. În cazul unei stări depresive, tristețea revine de obicei la nivelul de bază într-o zi sau două", potrivit goodhousekeeping.


Ce să spui (și ce să NU spui) cuiva care este deprimat:


Nu veți putea face ca depresia cuiva să dispară - dar, fiind de sprijin, puteți ajuta.

Oferiți sprijinul dumneavoastră cu grijă!

"Unul dintre modurile în care puteți ajuta este să întrebați: "Cum pot să vă sprijin cel mai bine în acest moment?". Dați-le puterea de a vă împărtăși ajutorul de care au nevoie", spune Dr. Crawford. "De exemplu, cea mai mare îngrijorare a lor ar putea fi modul în care nu pot fi un părinte bun în acel moment, și poate că vă vor cere să aveți grijă de copii pentru o după-amiază."

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel