Cum știți dacă aveți răceală sau gripă? Simptome și tratament

Data publicării:
Răceală, foto Unsplash/ autor: David Mao
Descriere foto: Răceală, foto Unsplash/ autor: David Mao

Este numit sezonul de răceală și gripă dintr-un singur motiv: ambii viruși sunt răspândiți toamna, iarna și primăvara devreme - și adesea, poate fi greu de spus dacă ești răcit sau ai gripă.

Este important să aruncați o privire mai atentă asupra simptomelor atunci când vă simțiți rău, deoarece răcelile și gripa prezintă riscuri diferite pentru sănătate și, în unele cazuri, acestea trebuie gestionate în mod deosebit. 


Răceală vs. gripă: Care este diferența?


Răceala și gripa sunt boli respiratorii care au multe în comun. Ambele sunt cauzate de viruși, sunt ușor de răspândit și declanșează simptome similare.


Dar sunt diferite în două moduri importante. Primul? Gripa tinde să te lovească mult mai rău. 


"Dacă aveți o răceală, s-ar putea să vă simțiți puțin rău. Dar gripa cauzează, în general, o varietate mai severă de simptome care îngreunează desfășurarea activității zilnice", spune Joshua Septimus, MD, FACP, Director medical la Houston Methodist Primary Care Group.


De asemenea, gripa prezintă un risc mult mai mare de complicații - în special pentru cei care au peste 65 de ani și au o afecțiune cronică precum diabetul sau astmul, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).


În timp ce majoritatea persoanelor sănătoase se recuperează dintr-un caz de gripă fără probleme, virusul are potențialul de a provoca pneumonie, precum și inflamații ale inimii, creierului sau mușchilor și chiar răspunsuri inflamatorii extreme care pot duce la sepsis. Într-adevăr, până la apariția COVID-19, gripa a fost una dintre primele 10 cauze de deces din SUA, conform CDC.

„Diferența generală dintre cele două este severitatea”, explică dr. Septimus. Probabil că vă puteți continua treburile din timpul zilei dacă sunteți răcit, dar gripa ar putea face dificil chiar și trezitul din pat. 

Unele simptome sunt, de asemenea, mai frecvente la un virus decât la celălalt. Atât răcelile, cât și gripa pot provoca simptome respiratorii, cum ar fi tuse sau disconfort în piept, strănut și dureri în gât. Dar este mai probabil ca gripa să vă afecteze și restul corpului - cu lucruri precum febră, dureri, frisoane, cefalee și un sentiment general de slăbiciune, conform CDC.

În cele din urmă, acordați atenție modului în care au apărut simptomele dumneavoastră. Racelile tind să se dezvolte treptat în decurs de câteva zile, în timp ce simptomele gripei te lovesc deodată, notează CDC.

Cum se tratează răceala și gripa


Nu există nici un remediu pentru răceală sau gripă, așa că, atunci când ești bolnav, este vorba doar de gestionarea simptomelor și de a încerca să le faci mai puțin neplăcute. 

„Ambele infecții sunt cauzate de viruși și nu răspund la antibiotice”, spune dr. Septimus.

Odihna este cel mai bun tratament pentru o recuperare rapidă, potrivit Clinicii Mayo. Rămâneți acasă, faceți o pauză, dormiți cât mai mult posibil și rămâneți hidratat.


În cazul în care aveți febră și nu ați mers încă la medic, ibuprofenul vă poate ajuta să reduceți temperatura, până ajungeți la un control medical, notează dr. Septimus.


În cazul durerilor din gât, Clinica Mayo recomandă să faceți gargară cu apă sărată. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel