Cum se curăță corect peria de păr. Bacteriile și ciupercile care se pot ascunde în spatele „coafurii perfecte”

Un scurt ghid despre cum să îndepărtezi scamele și depunerile de pe peria de păr. 


Ne bazăm pe peria noastră de păr pentru a ne descurca părul curat și murdar, zi și noapte. Dar îți faci timp să ai grijă de instrumentul tău de încredere atât de des cât este necesar? Probabil că nu. Așa că, atunci când te uiți cu atenție la suprafața periei tale, plină de scame și acumulări, s-ar putea să te trezești căutând pe Google "cum să cureți peria de păr".

Periile trebuie curățate pentru a îndepărta uleiul, celulele moarte ale pielii și produsele de styling care se agață de perii, spune Mary Wendel, doctor în medicină, director medical la Medi Tresse. 

"Fără o curățare frecventă, peria nu face decât să facă părul curat mai gras și potențial murdar din nou. De asemenea, pe perie se pot acumula bacterii și ciuperci, care pot trăi pe scalpul nostru."

 Dacă pielea dumneavoastră este sensibilă, este deosebit de necesar să curățați frecvent pieptenele și peria, pentru a evita iritarea scalpului și posibila înfundare a foliculilor de păr, adaugă ea. Dacă iritarea devine suficient de severă, "ar putea interfera cu creșterea sănătoasă a părului".

 

Dar înainte de a începe să tăiați straturile de scame și smocuri de păr care vă acoperă peria, aflați că există un mod corect de a o curăța.  Mai mulți experți explică cum să vă curățați corect peria de păr, cât de des ar trebui curățată și când ar putea fi timpul să vă luați adio de la ea și să cumpărați una nouă, potrivit Prevention.

Cum să vă curățați peria de păr corect

S-ar putea să nu te surprindă prea mult, dar tipul de perie pe care îl folosești va dicta modul în care o poți curăța cel mai bine.

Pasul 1: Îndepărtați excesul de păr

Începeți prin a îndepărta părul încurcat sau prins în peri, spune Jennifer Korab, hairstylist celebru și proprietar al salonului Renaissance și al frizeriei Revival. "Folosește-ți degetele sau un pieptene pentru a slăbi ușor și a scoate firele de păr. De asemenea, puteți folosi o foarfecă pentru a tăia părul și a-l îndepărta pe secțiuni dacă este strâns înnodat." Dr. Wendel adaugă că perii rotunzi necesită adesea tăierea părului.


Pasul 2: Înmuiați 

Acesta este pasul la  care tipul de perie pe care îl folosiți va afecta modul în care o curățați.

Din plastic/sintetic: Periile din plastic sau cele realizate din materiale sintetice sunt cele mai ușor de curățat, spune Dr. Wendel. "Periile din plastic pot fi puse într-o cratiță sau chiuvetă cu apă caldă și aproximativ 2 linguri de șampon." 
Se lasă la înmuiat timp de aproximativ 10 minute, urmate de o curățare suplimentară cu o periuță de dinți sau cu un tampon de bumbac, sugerează Dr. Wendel, și se îndepărtează orice rest vizibil de resturi cu periuța de dinți.

În timp ce curățarea periei cu un șampon clarificator este cea mai bună, un șampon de bază este bun, dar asigurați-vă că folosiți unul fără adaos de silicoan, deoarece acesta va acoperi și perii periei, spune Clyde Haygood, hairstylist celebru. "Poți aplica șamponul direct pe perie sau poți înmuia peria în apă caldă cu șamponul în chiuvetă sau chiar într-un vas suficient de adânc pentru ca apa să acopere/submarge peria."


Dacă există o acumulare mai groasă, poate fi de ajutor să folosiți o periuță de dinți cu bicarbonat de sodiu pentru a intra între peri și apoi să clătiți cu apă caldă, spune Marisa Garshick, medic, dermatolog certificat la MDCS Dermatologie.


Lemn/fibre naturale: Periile din lemn și cele cu fibre naturale nu trebuie să se înmoaie, ci mai degrabă să fie scufundate în apă caldă cu săpun după ce ați îndepărtat cât mai mult păr posibil, explică Dr. Wendel. "Curățarea ulterioară cu o periuță de dinți va ajuta la îndepărtarea resturilor sau a acumulărilor rămase."

Dr. Garshick este de acord că cel mai bine este să evitați expunerea mânerului din lemn la apă, așa că este important să vă asigurați că doar periile sunt scufundate. "Ulterior, puteți curăța apoi periile cu o periuță de dinți."

 

Pasul 3: Clătiți și uscați

Toate periile trebuie clătite apoi cu apă curată și rece până când tot săpunul este îndepărtat, spune Dr. Wendel. "Periile cu palete trebuie să fie stoarse pentru a elimina orice umezeală de sub baza de plastic", adaugă ea. Trebuie lăsate să se usuce la aer liber timp de cel puțin 12 ore.

Unele persoane preferă să folosească o linguriță de oțet de mere sau bicarbonat de sodiu într-un bol cu apă caldă ca clătire rapidă înainte de a folosi săpunul, spune Dr. Wendel. "Acest lucru poate fi mai agresiv în îndepărtarea uleiurilor de pe perie. Dacă adăugați acest pas, folosiți apă curată atunci când adăugați șamponul după."

După clătirea cu apă, toate periile trebuie așezate pe un prosop cu peri în jos pentru a se usca, notează Blair Murphy-Rose, M.D., dermatolog certificat la Laser & Skin Surgery Center of New York. Dar dacă vă grăbiți, Haygood spune că puteți "usca periile cu un uscător de păr, dacă este necesar pentru o utilizare imediată".


Cât de des ar trebui să vă curățați peria de păr?

Atunci când peria ta pur și simplu începe să nu mai pară atât de proaspătă, mai ales în jurul periilor, sau dacă observi că peria nu mai are același randament ca înainte, poate fi timpul pentru o curățare, spune Harry Josh, hairstylist celebru și creator al Harry Josh Pro Tools. "De obicei, fie produsul, fie acumulările de păr tind să se adune în jurul periilor și pot minimiza eficiența periei, mai ales dacă vrei să obții un aspect neted, mai elegant."

Cât de des îți cureți peria de păr poate depinde  de tipul de păr și de utilizarea produselor, spune Haygood. "Dacă ai părul fin care folosește multe produse pentru volum, s-ar putea să se acumuleze mai repede produsul, prin urmare, trebuie să cureți peria mai des. Cele cu părul gras vor trebui să își curețe peria mai des pentru a nu redepune uleiul în părul curat. Persoanele cu părul aspru și creț pot rămâne mai repede cu mai mult păr prins în perie și, prin urmare, vor trebui să își curețe peria mai des." O regulă generală bună este să vă curățați peria o dată pe săptămână, spune el.

Dar să treci prin acest proces de curățare o dată pe săptămână ți se pare descurajant sau poate te gândești "dar nici măcar nu-mi folosesc peria în fiecare zi!" - nu te stresa. Există pași mici pe care îi poți face astfel încât fiecare curățare să fie mai puțin consumatoare de timp și mai ușor de menținut în rutina ta.

În primul rând, îndepărtează întotdeauna părul după ce ai terminat de folosit peria pentru a împiedica îndoirea periilor, spune Jessi Stramiello, hairstylist la Material Tampa Salon. Dr. Wendel adaugă că părul ar trebui îndepărtat de pe perii de 1-2 ori pe săptămână (sau la nevoie), iar o curățare completă ar trebui făcută la fiecare 2-4 săptămâni.


De ce este important să vă curățați în mod curent peria de păr?

Curățarea periei de păr este crucială pentru sănătatea părului și a scalpului, spune Korab. "Bacteriile și ciupercile se pot dezvolta pe perii dumneavoastră, care apoi se pot transfera înapoi pe scalp." De asemenea, este important să le păstrezi curate pentru a le putea optimiza utilizarea și pentru a evita ca părul tău să devină uleios/surd, adaugă ea.

Mai exact, perii de păr acumulează ulei (sebum), reziduuri de produse, murdărie, bacterii și drojdie, explică Brendan Camp, M.D., dermatolog dublu certificat la MDCS Dermatology din New York. "Folosirea unei perii murdare pe scalp poate provoca iritații ale pielii, deteriorarea părului și înfundarea porilor".

În cele din urmă, dacă nu mențineți peria curată, atunci produsul și părul acumulat pot de fapt să diminueze eficiența performanței periei și să diminueze aspectul general al părului, spune Josh. Haygood este de acord, spunând: "O perie de păr curată face ca părul tău să arate, să se simtă și să fie sănătos".

 

Cât de des ar trebui să vă înlocuiți peria de păr?

Dacă doar procesul de curățare vi se pare prea mult de lucru, poate că vă întrebați când ar trebui să vă luați adio de la unealta dvs. de încredere și să începeți de la zero cu o perie nouă. Ca orice unealtă bună, perii de păr trebuie înlocuiți periodic, spune Dr. Wendel. "După ce curățați o perie, examinați-o pentru a vedea dacă are peri rupți sau îndoiți sau dacă are crăpături la bază."

Semnele care indică faptul că ar putea fi timpul să înlocuiți peria de păr includ dificultatea de a îndepărta reziduurile de pe perie, murdărie sau reziduuri vizibile și peri ofiliți, spune Dr. Camp. Cel mai bine este să vă înlocuiți peria de păr atunci când periile încep să se îndoaie, spune Haygood. "Este dificil să vă periați părul fără probleme atunci când periile devin așa și poate cauza tensiune pe firele de păr, ceea ce duce la deteriorarea și ruperea părului."

O bună regulă de bază este că dacă, chiar și după ce ați curățat corect periile și aspectul și/sau performanța periei tot nu se îmbunătățește cu mult, atunci este posibil ca peria dvs. să fie pe ducă și să trebuiască să o înlocuiți, spune Josh.

Unele perii pot rezista bine timp de mulți ani, dar altele pot avea nevoie să fie înlocuite la fiecare 6-12 luni. Verifică periodic cum rezistă a ta pentru a te asigura că îți tratezi părul cu o perie încă în stare bună de funcționare.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 28 iun 2023, 09:57 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience