Cum se caramelizează corect ceapa. Trucul lui Joseph Hadad: „Va extrage apa din țesuturi”

Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Chef Joseph Hadad a dezvăluit câteva trucuri extrem de folositoare din bucătărie, ce țin de pregătirea cepei.

Chef Joseph Hadad este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați bucătari de la noi din țară. Acest lucru se datorează atât delicateselor culinare pe care acesta le propune mereu, dar și datorită trucurilor din bucătărie pe care Joseph Hadad le împărtășește constant cu fanii săi. Recent, bucătarul chef a povestit despre utilizarea cepei în bucătărie.

„Sigur că sarea în bucate este de neînlocuit, dar oare ar mai fi majoritatea mâncărurilor noastre la fel de gustoase fără ceapa care apare în atâtea rețete? Eu cred că nu… Și tocmai pentru că este un ingredient atât de simplu și de important în același timp, vreau să mă opresc astăzi un pic asupra lui.

Cum tăiem ceapa, cum o pregătim, cum o combinăm. Reguli simple, care dau gust.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal.

Rețeta delicioasă de supă cremă de legumă a bucătarului Joseph Hadad: „Este naturală 100%”

Cum folosim corect ceapa în mâncare

Mai întâi, chef Joseph Hadad a oferit câteva sfaturi utile pe care trebuie să le urmăm, când vrem să tăiem ceapa. Apoi, acesta dezvăluit care sunt diferențele dintre cele mai cunoscute tipuri de ceapă.

„În primul rând, este important să aveți cuțitul bine ascuțit. Suprafața curbă și alunecoasă a cepei predispune la accidente, dacă lama nu este suficient de ascuțită. De asemenea, când folosiți un cuțit neascuțit, zdrobiți mai mult marginile cepei în loc să le tăiați fin, ceea ce va favoriza răspândirea compușilor chimici ce provoacă lăcrimarea.

Cele mai obișnuite tipuri de ceapă sunt cea galbenă rotundă, șalota, ceapa albă și ceapa roșie. Toate pot fi folosite atât crude, cât și gătite și dacă rețeta cere un anumit tip de ceapă, nu este o mare tragedie dacă folosiți altul pe care îl aveți deja în cămară. Totuși, șalota este ceva mai fină și mai dulce decât ceapa galbenă, iar ceapa albă are cel mai delicat gust dintre toate, deci merge foarte bine pusă într-un burger, de exemplu. Ceapa roșie se potrivește perfect în salate. Iar pentru a mai pondera un pic gustul cepei în salate, lăsați-o 10 minute în zeamă de lămâie.”, a continuat bucătarul chef.

Cum obții cartofi prăjiți perfect crocanți. Joseph Hadad: „Asta scoate o parte din umiditatea din cartofi”

Cum caramelizăm corect ceapa

Joseph Hadad oferă și câteva sfaturi pentru cei care vor să obțină cea mai bună ceapă caramelizată. Acesta evidențiază, de asemenea, și greșelile pe care oamenii le fac adesea în acest proces.


„Dacă aveți de pregătit ceapă caramelizată, atunci acordați-vă în jur de jumătate de oră pentru acest procedeu. Nu merge să dați focul mai tare și să grăbiți procesul. Ceapa se caramelizează încet, la foc mic, altfel veți obține o ceapă arsă. Singura metodă prin care puteți să ajutați este adăugarea de sare în tigaie încă de la început, pentru că aceasta va extrage apa din țesuturi, ajutând astfel procesul de caramelizare. Cât despre mediul în care acesta se produce, cel mai bine ar fi să folosiți o combinație de unt și ulei de măsline, atât pentru gust, cât și pentru a împiedica arderea prea rapidă a grăsimilor și astfel și a cepei. Și nu uitați: dacă apa din țesut încetinește procesul, atunci nu supraaglomerați tigaia cu ceapă pentru că aburul degajat va fierbe mai curând bucățelele în loc să se caramelizeze.”, a conchis chef Joseph Hadad.

Courteney Cox, rețeta secretă de friptură la grătar: „Cea mai bună din toate timpurile". Ingredientul neașteptat folosit de actrițăGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 16 oct 2022, 21:58 | Categorie: Retete
Get it on App Store Get it on Google Play