Cum scapi de firele crescute pe sub piele. Trucuri eficiente pentru epilarea acasă

Data actualizării: | Data publicării:

Epilarea nu este lipsită de provocări. Există riscul apariției iritațiilor provocate de lama de ras sau de a te tăia cu o lamă extrem de ascuțită. Poate fi, de asemenea, incredibil de consumatoare de timp și bani, dacă sunteți mai degrabă o persoană care se epilează cu ceară. Dar, de departe, cea mai rea parte a îndepărtării părului de pe corp este teama de a dezvolta fire care cresc pe sub piele, care sunt extrem de dureroase și inestetice.

Acele mici umflături de fire păr crescute pe sub piele pot provoca disconfort sau chiar  jenă.

Vestea bună este că există măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni creșterea firelor de păr pe sub piele. 


 Dr. Michele Green, dermatolog estetician din New York și  Dr. Paul Jarrod Frank, dermatolog estetician celebru din New York, autorul cărții The Pro-Aging Playbook și creatorul Podcastului Pro-Aging, au explicat pentru Inside Hook cum pot fi prevenite și tratate firele de păr crescute pe sub piele.

 

De ce cresc firele de păr pe sub piele

 

"Firele de păr încarnate apar atunci când, în loc să crească direct din piele, firele de păr se încolăcesc înapoi în piele și rămân blocate", explică Green. "Un fir de păr încarnat poate fi identificat ca o mică umflătură pe piele și poate fi potențial roșie, umflată, caldă la atingere și dureroasă." Acestea pot provoca inflamații, uneori o acumulare de puroi și chiar hiperpigmentare.

Firele de păr încarnate apar mai ales în zonele în care părul a fost îndepărtat prin pensetă, ras sau epilare cu ceară, cum ar fi fața, axilele și zona inghinală, deși sunt mai frecvente în zona pubiană din cauza părului cu textură aspră și creț din acea zonă. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care bărbații cu părul creț, în special, sunt mai predispuși la încarnări și pseudofoliculită - o afecțiune în care bărbieritul provoacă inflamații și umflături pe piele, de obicei pe față sau în zona bărbii.


Deci, cum poți preveni firele de păr încarnate

 

"Folosiți întotdeauna lubrifiere. Fie că este vorba de un ulei de barbă sau de o cremă de bărbierit, trebuie să existe o barieră, în special una care să stea pe piele timp de 5 minute înainte de bărbierit", spune Frank.

Green se face ecoul acestui sentiment, adăugând că bărbieritul părului în timp ce acesta este uscat poate crește șansele ca acesta să crească înapoi în piele sub forma unui fir încarnat. "Folosiți întotdeauna o cremă sau un gel de ras pentru a înmuia părul înainte de bărbierit", spune ea.

De asemenea, firele de păr încarnate se pot dezvolta potențial deoarece foliculii de păr sunt înfundate cu celule moarte ale pielii, motiv pentru care atât Green, cât și Frank recomandă exfolierea.

"Prin exfolierea pielii în mod regulat, puteți ajuta la menținerea foliculilor de păr curățați de resturi și celule moarte ale pielii și puteți preveni formarea firelor de păr încarnate. Exfolierea cu un loofa de câteva ori pe săptămână este o modalitate excelentă de a promova și menține sănătatea pielii și de a ține la distanță firele de păr încarnate", explică Green.

Cum poți preveni creșterea firelor de păr pe sub piele

 

"Hidratare. Fie că este vorba de un ulei de barbă sau de o cremă de bărbierit, trebuie să existe o barieră, în special una care să stea pe piele timp de 5 minute înainte de bărbierit", spune Frank.

Green spune că epilarea părului în timp ce acesta este uscat poate crește șansele ca acesta să crească înapoi în piele sub forma unui fir încarnat. "Folosiți întotdeauna o cremă sau un gel de ras pentru a înmuia părul înainte de bărbierit", spune ea.

 

Exfolierea, salvatorul pielii

 

De asemenea, firele de păr încarnate se pot dezvolta potențial deoarece foliculii de păr sunt înfundați cu celule moarte ale pielii, motiv pentru care atât Green, cât și Frank recomandă exfolierea.

 

"Prin exfolierea pielii în mod regulat, puteți ajuta la menținerea foliculilor de păr curățați de resturi și celule moarte ale pielii și puteți preveni formarea firelor de păr încarnate. Exfolierea de câteva ori pe săptămână este o modalitate excelentă de a promova și menține sănătatea pielii și de a ține la distanță firele de păr încarnate", explică Green.

 


Epilarea definitivă a părului nedorit


"Dacă toate celelalte modalități de epilare eșuează și v-ați săturat să vă confruntați cu firele de păr încarnate, luați în considerare epilarea cu laser pentru o soluție mai permanentă", spune Frank.

Epilarea cu laser este o procedură care folosește un laser pentru a ținti pigmentul din foliculul de păr. "Pigmentația absoarbe energia și căldura de la laser, distrugând firul de păr, lăsând pielea din jur neatinsă", explică Green. "Este o procedură care poate fi foarte benefică pentru persoanele care se condruntă fire de păr încarnate recurente sau foliculită."


Cum scapi de firele de păr crescute pe sub piele


În timp ce majoritatea firelor de păr încarnate dispar de la sine, există totuși câțiva pași pe care îi puteți face pentru a reduce inflamația și pentru a diminua riscul de infecție. Puteți aplica o compresă caldă pe zona infectată pentru a încerca să înmuiați firul de păr și să aduceți firul încarnat la suprafață, explică Frank. Ca să nu agravezi iritarea, abține-te și de la epilarea zonei în care se află părul încarnat.


"Prin exfolierea și hidratarea intensă a zonei, iritarea poate fi gestionată și pot fi prevenite viitoarele fire de păr încarnate."

Dacă se întâmplă ca părul încarnat să se infecteze, este necesar să consultați un medic sau un dermatolog. "Semnele vizibile de infecție sunt tratabile cu antibiotice și prin îndepărtarea mecanică a părului prins cu "chirurgia acneei", spune Green. Iar dacă observați fire de păr încarnate reinfectate ( o afecțiune cunoscută sub numele de foliculită) mergeți la medic, notează Frank.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel