Cum scăpăm de răceală fără medicamente. Prof. dr. Constantin Dulcan explică: „Creează o barieră de protecție”

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Brittany Colette
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Brittany Colette

Prof. doctor Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, a dezvăluit cum scăpăm de răceală fără medicamente. 

Prof. doctor Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, a de clarat că instalarea răcelii în corp poate fi combătută fără medicamente încă de la primele simptome. 

„Scăderea temperaturii periferice a corpului permite virusului să pătrundă în organism. Astfel, creșterea temperaturii corpului, la scurt timp după expunerea la aerul rece,  creează o barieră de protecție și împiedică evoluția răcelii” spune Constantin Dulcan.

Prof. doctor Dumitru Constantin Dulcan: „Eu asta fac și am reușit de multe ori”

„Ce înseamnă a răci? Înseamnă că sunt expus unui curent de aer rece, că am fost surprins de o modificare de vreme îmbrăcat mai subțire și atunci înseamnă că temperatura periferică a corpului meu scade. Dacă scade, atunci sunt vulnerabil față de un virus. Virusul este o moleculă de ADN, nu are materialul prin care să se înmulțească, pătrunde în celula umană, folosește materialul celulei, deci citoplasma, și se înmulțește în câteva ore destul de rapid.

Dacă reușim imediat după ce am stat în frig să ne creștem temperatura corpului, din experiența mea, dacă reușești să faci în primele ore lucrul ăsta pur și simplu eviți o răceală. Poți să faci un duș fierbinte, să dai drumul la căldura de la mașină. Totul este să crești temperatura și să nu îi mai dai posibilitatea acestui virus să se înmulțească. Eu asta fac și am reușit de multe ori.

Mi s-a întâmpla rar să nu pot face asta când am fost contact cu cineva și am luat o viroză fără să știu. Ea a lucrat fără să fiu conștient, să pot să iau niște măsuri de protecție.”, a explicat Cinstantin Dulcan la Etno Tv.

6 mituri despre răceală, demontate de experți

1. Poți răci dacă stai în frig?

Răcelile devin mai frecvente iarna. Ca și alte infecții ale tractului respirator superior (în nas, gât și trahee), ele sunt în mod normal cauzate de un virus. S-ar putea să existe un pic de adevăr în ideea că frigul poate să vă facă să răciți, deoarece, pe măsură ce temperatura se schimbă, acest lucru poate modifica mucoasa gâtului și a traheei, ceea ce poate eventual să faciliteze infectarea celulelor de către virusuri, arată studiile. Cu toate acestea, principalul motiv pentru care răcim mai mult iarna este faptul că petrecem mai mult timp în interior, mai aproape de alte persoane - mediul perfect pentru transmiterea virusurilor.


2. Te ajută dacă îți bagi usturoi în nas?

Un clip viral de pe TikTok te îndeamnă să îți pui căței de usturoi în nas, deoarece pretinde că acționează ca un decongestionant. Lipirea a ceva în nas blochează fluxul de mucus, astfel încât, atunci când este îndepărtat, fluxul începe și mucusul se scurge. Mucusul nu numai că ajută la prinderea și eliminarea agenților patogeni, inclusiv a virusurilor, dar conține și anticorpi și poate reduce cât de infecțioși și răspândibili sunt virusurile. Așadar, potrivit cercetărilor, aceasta nu este o idee bună.

Citește continuarea AICI

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel