Cum să te răcorești pe timp de caniculă. Cele mai bune sfaturi pentru această perioadă

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Alessia Marusova
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Alessia Marusova

Valuri de căldură se produc în întreaga lume. Și, din cauza schimbărilor climatice, acestea sunt din ce în ce mai fierbinți și mai lungi. Citiți mai jos pentru a afla cum să vă răcoriți pe timp de caniculă.

În timp ce să te bucuri de soare este un lucru minunat, căldura extremă poate fi mortală, afectând atât persoanele tinere, cât și pe cele în vârstă, femeile însărcinate și pe cele cu afecțiuni cronice.  Există multe lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi de căldură. Iată câteva sfaturi pentru a vă păstra răcoarea în timpul unui val de căldură.

Cum să te răcorești pe timp de caniculă

1. Fiți inteligent la soare

Cel mai bine este să evitați să ieșiți afară în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, dar uneori acest lucru nu poate fi evitat. Atunci când ieșiți în lumina directă a soarelui, purtați (și reaplicați în mod regulat) cremă de protecție solară și acoperiți-vă capul cu o pălărie. Nu uitați să faceți pauze regulate în interior sau într-o zonă umbrită pentru a evita să vă epuizați de căldură sau să faceți insolație. Purtarea de haine lejere și de culoare deschisă vă va ajuta, de asemenea, să vă mențineți răcoros.

2. Mai umed este mai bine

Căldura scapă prin piele, care este cel mai mare organ din corp. Așadar, cu cât mai multă piele vă puteți răcori, cu atât mai bine. 

Există diverse metode pentru cum să vă răcoriți pielea în vreme de caniculă. De exemplu, îmbibarea unui tricou și menținerea lui umed poate fi foarte eficientă. Dacă preferați să nu vă plimbați cu hainele ude, puteți cumpăra un spray răcoritor, sau un duș răcoros va funcționa la fel de bine. Vă puteți răcori rapid punându-vă mâinile și picioarele în apă rece. Încheieturile și gleznele au o mulțime de puncte de puls, unde vasele de sânge sunt aproape de piele, așa că vă veți răci mai repede.

3. Beți multă apă

Pe vreme caldă, este important să evitați cofeina și să vă asigurați că beți multă apă. Dacă este posibil, beți băuturi sportive izotonice pentru a reface sărurile, zaharurile și lichidele pierdute Atât băuturile reci, cât și cele calde vor acționa pentru a vă menține temperatura centrală la aceeași temperatură, așa că consumul de băuturi calde nu vă va răci mai eficient decât cel de băuturi reci. Pe căldură, ar trebui să evitați băuturile care conțin cofeină, inclusiv ceaiul și cafeaua. De obicei, cel mai bine este să vă limitați la apă.

Pe măsură ce transpirați pe parcursul zilei, lichidele pe care le pierdeți trebuie înlocuite pentru a evita deshidratarea. Simptomele deshidratării includ o gură uscată, amețeli sau confuzie și dureri de cap. Dacă nu este tratată, deshidratarea poate duce la epuizare din cauza căldurii. Dacă starea persoanei se înrăutățește, trebuie să sunați la 112 pentru ajutor de urgență.

4. Limitați consumul de alcool

Soarele este sus, la fel ca și moralul multor oameni. Iar acest lucru ne poate duce la bar. Din păcate, amestecul de prea mult soare cu câteva pahare prea multe nu este o combinație bună. Alcoolul cauzează deshidratare, care poate lovi în mod deosebit dacă organismul tău se luptă deja să se mențină răcoros în timpul verii. Consumul de alcool poate face, de asemenea, mai greu să dormi bine, lucru care este deja dificil la temperaturi mai ridicate.

Deși este posibil să adormiți rapid, este probabil să aveți un somn de proastă calitate și să vă treziți mai devreme decât de obicei - nu este chiar somnul revigorant de care aveți nevoie. 

5. Mănâncă mese ușoare 

Când este cald, este mult mai bine să te limitezi la mese ușoare, echilibrate și regulate. Alimentele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșunile, castraveții, țelina și salata, te vor ajuta, de asemenea, să te menții hidratat și răcoros pe timp de vară.

De asemenea, puteți încerca alimente cu un conținut ridicat de lichide, cum ar fi supele și tocănițele, care contribuie la nivelul de hidratare.

6. Limitați activitatea fizică la momentele mai răcoroase ale zilei

Este important să nu vă întrerupeți prea mult rutina din cauza vremii călduroase, dar uneori s-ar putea să fiți nevoit să o faceți. O alergare de dimineață devreme poate părea o pedeapsă atunci când ești frumos și somnoros în pat, dar ar putea fi periculos să faci exerciții fizice în soarele arzător al amiezii și să riști deshidratarea, epuizarea sau insolația.

Luați în considerare temperatura atunci când vă planificați ziua și, dacă puteți, limitați activitatea fizică la momentele în care este mai răcoare. Dacă vă decideți să vă antrenați sau să faceți sport, ,asigurați-vă că beți multă apă și că faceți mai multe pauze decât de obicei pentru a vă asigura că nu vă supuneți corpul la un stres suplimentar. De asemenea, trebuie să vă asigurați că faceți un duș rece după ce faceți exerciții fizice pentru a vă răcori și urmați celelalte sfaturi pentru a vă menține răcoroși pe tot parcursul zilei, potrivit  redcross.org



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel